Hatékony vezető vagy hatékony vezetés?

Melyik a jobb vezető, aki nagyon hatékonyan dolgozik, és sokat termel vagy az aki jól szervezi a munkát és ezért a beosztottai hatékonyan dolgoznak és sokat termelnek?

Persze ez egy költői kérdés egy időgazdálkodás blogon, ráadásul egy vezetőnek nem az a feladata, hogy sokat termeljen. A vezetőnek az a feladata, hogy jól szervezze meg a cégét, hatékony munkafolyamatokat találjon ki és vezessen be. Optimalizálja a működést, és mindig biztosítsa a megfelelő erőforrást a munkavégzéshez.

Persze a vezetőnek még sok egyéb más feladata is van, de most csak a hatékonyan működő vállalkozást, és annak munkaszervezését nézzük.

Mire van szükség ahhoz, hogy olajozottan működjön egy vállalkozás, lehetőleg kevés vezetői beavatkozással? (hiszen ez a végső cél!)

  • A vállalkozás folyamatainak pontos ismeretére, és annak definiálására és időnkénti optimalizálására.
  • Arra, hogy a dolgozók pontosan tudják a feladataikat, és azt a legjobb tudásuk szerint végezzék
  • Gyors akadálymentes információáramlásra.
  • Képzett és motivált munkatársakra.

Tehát szükség van egy céges tudásbázisra, ami részletes egyedi munkaköri leírásokban rögzíti a munkatársak feladatait. Meghatározza a felhasználható erőforrásokat és elérendő célokat, valamint az ellenőrzés feltételeit. Definiálja a cégen belüli és a külső kommunikációt, lehetővé teszi a gyors adatáramlást, ami elengedhetetlenül fontos a gyors és jó döntések meghozatalához.

Pontosan tudnia kell minden dolgozónak, hogy mit várnak el tőle és milyen jutalomban, vagy hátrányban részesül, amennyiben jól vagy rosszul teljesít, azaz szükséges a megfelelő motiváció.

Ügyelni kell arra, hogy mindenki a képzettségének és tudásának megfelelő munkafolyamatokat csinálja, hiszen abban hatékony, így végeredményben a legnagyobb profitot így termeli.

Fontos szempont a visszacsatolás is, azaz, hogy a munkatársaknak legyen lehetőségük a folyamatokat alakítani véleményükkel, hiszen ők látják közelről az egyes lépéseket, ők találkoznak közvetlenül az ügyfelekkel partnerekkel.
Így egyértelműen cél, egy olyan céges tudásbázis kialakítása, mely nem csak a vezető(ség) által megálmodott dolgokat tartalmazza, de lehetőséget ad a dolgozók tapasztalatának, véleményének a beillesztésére is.

Utoljára, de nem utolsó sorban említem meg, hogy mennyire fontos az eredmények mérése, és ezek összevetése a befektetésekkel. Ha elég jól dokumentáltunk és mindent mérhetően készítettünk elő, akkor nagyon pontosan megállapíthatjuk, hogy egy változtatás pozitívan vagy negatívan érinti a vállalkozás profitját.
Sokan ekkor lepődnek meg, hogy bizonyos dolgok mennyire befolyásolják a bevételek alakulását, míg mások semmi komoly hatást nem gyakorolnak, a nagyobb befektetés ellenére.

Aki hosszútávra gondolkozik, annak mindenképpen megéri befektetni abba, hogy kialakítsa a vállalkozása tudásbázisát, és ez alapján optimalizálja a működését, növelje profitját.

Tenni vagy nem tenni?

Ha jön egy új feladat, akkor mi az amit elsőre teszel? Elvégzed a feladatot, hiszen így lesz a legjobb, vagy inkább megkeresed, hogy ki tudja azt a leghatékonyabban elvégezni?

Teszed vagy szervezed?

Időgazdálkodási rendszered

Miért fontos, hogy legyen egy jó időgazdálkodási rendszered?

A rendszer figyelmeztet a teendőidre, szervezi a munkád, meghatározza a munkafolyamatokat, és még nagyon sok módon hatékonyabbá, átláthatóbbá, tervezhetőbbé teszi a munkádat és céged működését a csapatmunkát.

Van rendszered?

Hogyan lehet több időd?

Szeretnél hatékonyabban dolgozni, adott idő alatt többet elvégezni?

Ez jó gondolat, de neked is csak 24 órád van, ezért reménytelen, hogy mindent elvégezz egyedül, amit szükséges elvégezni. Mit tehetsz?

Add ki a feladatokat!

Sürgős vagy a fontos?

Rövid vagy hosszútávú feladatokkal foglalkozol? Mielőtt erre válaszolsz, válaszolj magadnak a következő kérdésre:

Mi az a tevékenység, amit megtehetnél (de jelenleg nem teszel), pedig nagyon kedvező hatást gyakorolna az üzleti vagy szakmai, esetleg személyes sikereiddel kapcsolatban?

Melyik feladat visz előre jobban?

Milyen a jó vezető?

Ki a jobb vezető, aki nagyon hatékonyan dolgozik és sokat termel vagy az aki jól szervezi a munkát és ezért a munkatársai hatékonyan dolgoznak és sokat termelnek?

Te milyen vezető vagy?

A szokás hatalma

Ebben a bejegyzésben egy dologról olvashatsz, ami alapjaiban határozhatja meg az időgazdálkodásodat és óriási hatással van életed minden területére is.Ez pedig nem más, mint a szokások, napi rutinok, azok kialakítása és előnyünkre fordítása. Hogy érzékeltessem,...

4 órás munkahét. Valós lehetőség vagy álom?

Bizonyára sokan olvastuk Timothy Ferriss könyvét a 4 órás munkahetet. Nem akarom a könyvet elemezgetni, hiszen ezt sokan megtették már. Mindenesetre érdemes elolvasni, mert egy kis szemléletváltozást mindenképpen okoz, és ez nagyon fontos. A lényeg, szerintem nem az,...

Következő lépés stratégia

Sokan küzdenek azzal, hogy túl sok feladatuk, projektjük van egyszerre, ezért szinte megbénulnak és nem jutnak egyről a kettőre. Ha Te is átélted már ezt, akkor bizonyára örülni fogsz annak a tippnek, amivel ilyenkor tovább tudsz lépni és elkezdheted hatékonyan...

Melyik a jobb vezető?

Melyik a jobb vezető, aki nagyon hatékonyan dolgozik, és sokat termel vagy az aki jól szervezi a munkát és ezért a beosztottai hatékonyan dolgoznak és sokat termelnek? Persze ez egy költői kérdés egy időgazdálkodás blogon, ráadásul egy vezetőnek nem az a feladata,...