Bizonyára sokan olvastuk Timothy Ferriss könyvét a 4 órás munkahetet. Nem akarom a könyvet elemezgetni, hiszen ezt sokan megtették már. Mindenesetre érdemes elolvasni, mert egy kis szemléletváltozást mindenképpen okoz, és ez nagyon fontos.

A lényeg, szerintem nem az, hogy mennyire reális ez a dolog. Mindannyian szeretnénk jóval kevesebb munkával több pénzt keresni, és így egy csomó szabadidőhöz jutni.

A nagy kérdés, amiről a könyv keveset ír:

Hogyan tudjuk cégünket távolról felügyelni?

Hiszen, ha csak “4 órát” dolgozunk, akkor nagyon keveset vagyunk fizikailag bent a cégünkben.
A heti 4 óra kicsit utópiának tűnik, innen Magyarországról nézve, azonban az, hogy keveset legyünk a cégünkben, az igenis már ma megoldható itt Magyarországon is. Ezt a kommunikáció és az internet fejlődése számunkra is biztosítja.

Amiben pedig teljesen igaza van Tim-nek, hogy a vállalkozásunk sikere abszolút nincs egyenes arányban a bent eltöltött idővel, és az elvégzett feladatokkal, sőt… Szerinte érdemes, hosszabb időre eltávolodni a cégtől, utazgatni, és így más szemszögből tekinteni rá.
Hogy pontosan mit is kezdünk a szabad időnkkel, az már egyéni kérdés, az viszont nem kérdés, hogy csak úgy lehet szabad időnk, ha meg tudjuk teremteni a feltételeket. És a feltételek alatt nem elsősorban a pénzt értem.

Milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy a folyamatos jelenlétünk nélkül is működjön a vállalkozásunk?

  • Legyen átlátható, a cég működése a vezetők számára.
  • Az alkalmazottak pontosan tudják, hogy mi a feladatuk, mi a céljuk. Mi az, amivel ők előrébb tudják vinni a vállalkozást.
  • A munkák és elvárások egyértelműen legyenek definiálva. Legyen egy céges tudásbázis.
  • A kiadott feladatok és az eredmények egy rendszerben legyenek dokumentálva.
  • Lehessen távolról, felügyelni, irányítani a vállalkozást.
  • Minden olyan feladatot, amit más is el tud végezni, adjunk ki (delegáljunk).

A könyv alapvetően a “Pareto-elvre” épít, azaz azt mondja, hogy a feladataink 20%-a hozza az eredmények 80%-át.

Ez tényleg így is van, a bökkenő csak az, hogy melyik az a 20%?

Ezt csak akkor tudjuk megmondani, ha van egy rendszerünk, ami dokumentálja a teendőket, és képes mérni az elvégzett munka eredményességét. Egy ilyen rendszer nélkül esélytelen, hogy megvalósítsuk a Ferris által felvázolt csodálatos életet.

Engem személy szerint ez a kérdés, már nagyon régóta foglalkoztat, és ennek mentén próbálom a munkámat, életemet átszervezni. Ugyan a 4 órás munkahetet még 🙂 nem értem el, de elindult a változás. Az áttörést 2 dolog hozta meg számomra.

Az egyik, hogy sikerült kialakítanom egy olyan módszert, rendszert (rendszerességet), ami alapján szervezem az életemet, a másik, pedig, hogy létrehoztunk, illetve még fejlesztünk egy olyan eszközt, ami kiszolgálja ezt a rendszert, azaz lehetővé teszi számomra, hogy átszervezzem és kívülről irányítsam a cégeimet.

Manapság a munkaidőm jelentős részét arra fordítom, hogy ezek a lehetőségek Magyarországon is mindenki számára elérhetőek legyenek. Ezért indítottam ezt a honlapot, és ezért hoztuk létre a 21 napos időgazdálkodás tanfolyamot, ami a teljes rendszer elsajátítását lehetővé teszi.
Készítettünk egy internetes alkalmazást, aminek segítségével újjá lehet szervezni a céget ezen elvek mentén. A szoftver segítségével, ma már távolról is tökéletesen rálátok a cégeim munkájára, és így azt akár otthonról vagy egy távoli helyről is irányítani tudom.

 

Melyik a jobb vezető?

Melyik a jobb vezető, aki nagyon hatékonyan dolgozik, és sokat termel vagy az aki jól szervezi a munkát és ezért a beosztottai hatékonyan dolgoznak és sokat termelnek? Persze ez egy költői kérdés egy időgazdálkodás blogon, ráadásul egy vezetőnek nem az a feladata,...

A szokás hatalma

Ebben a bejegyzésben egy dologról olvashatsz, ami alapjaiban határozhatja meg az időgazdálkodásodat és óriási hatással van életed minden területére is.Ez pedig nem más, mint a szokások, napi rutinok, azok kialakítása és előnyünkre fordítása. Hogy érzékeltessem,...

Következő lépés stratégia

Sokan küzdenek azzal, hogy túl sok feladatuk, projektjük van egyszerre, ezért szinte megbénulnak és nem jutnak egyről a kettőre. Ha Te is átélted már ezt, akkor bizonyára örülni fogsz annak a tippnek, amivel ilyenkor tovább tudsz lépni és elkezdheted hatékonyan...