Bizonyára sokan olvastuk Timothy Ferriss könyvét a 4 órás munkahetet. Nem akarom a könyvet elemezgetni, hiszen ezt sokan megtették már. Mindenesetre érdemes elolvasni, mert egy kis szemléletváltozást mindenképpen okoz, és ez nagyon fontos.

A lényeg, szerintem nem az, hogy mennyire reális ez a dolog. Mindannyian szeretnénk jóval kevesebb munkával több pénzt keresni, és így egy csomó szabadidőhöz jutni.

A nagy kérdés, amiről a könyv keveset ír:

Hogyan tudjuk cégünket távolról felügyelni?

Hiszen, ha csak “4 órát” dolgozunk, akkor nagyon keveset vagyunk fizikailag bent a cégünkben.
A heti 4 óra kicsit utópiának tűnik, innen Magyarországról nézve, azonban az, hogy keveset legyünk a cégünkben, az igenis már ma megoldható itt Magyarországon is. Ezt a kommunikáció és az internet fejlődése számunkra is biztosítja.

Amiben pedig teljesen igaza van Tim-nek, hogy a vállalkozásunk sikere abszolút nincs egyenes arányban a bent eltöltött idővel, és az elvégzett feladatokkal, sőt… Szerinte érdemes, hosszabb időre eltávolodni a cégtől, utazgatni, és így más szemszögből tekinteni rá.
Hogy pontosan mit is kezdünk a szabad időnkkel, az már egyéni kérdés, az viszont nem kérdés, hogy csak úgy lehet szabad időnk, ha meg tudjuk teremteni a feltételeket. És a feltételek alatt nem elsősorban a pénzt értem.

Milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy a folyamatos jelenlétünk nélkül is működjön a vállalkozásunk?

  • Legyen átlátható, a cég működése a vezetők számára.
  • Az alkalmazottak pontosan tudják, hogy mi a feladatuk, mi a céljuk. Mi az, amivel ők előrébb tudják vinni a vállalkozást.
  • A munkák és elvárások egyértelműen legyenek definiálva. Legyen egy céges tudásbázis.
  • A kiadott feladatok és az eredmények egy rendszerben legyenek dokumentálva.
  • Lehessen távolról, felügyelni, irányítani a vállalkozást.
  • Minden olyan feladatot, amit más is el tud végezni, adjunk ki (delegáljunk).

A könyv alapvetően a “Pareto-elvre” épít, azaz azt mondja, hogy a feladataink 20%-a hozza az eredmények 80%-át.

Ez tényleg így is van, a bökkenő csak az, hogy melyik az a 20%?

Ezt csak akkor tudjuk megmondani, ha van egy rendszerünk, ami dokumentálja a teendőket, és képes mérni az elvégzett munka eredményességét. Egy ilyen rendszer nélkül esélytelen, hogy megvalósítsuk a Ferris által felvázolt csodálatos életet.

Engem személy szerint ez a kérdés, már nagyon régóta foglalkoztat, és ennek mentén próbálom a munkámat, életemet átszervezni. Ugyan a 4 órás munkahetet még 🙂 nem értem el, de elindult a változás. Az áttörést 2 dolog hozta meg számomra.

Az egyik, hogy sikerült kialakítanom egy olyan módszert, rendszert (rendszerességet), ami alapján szervezem az életemet, a másik, pedig, hogy létrehoztunk, illetve még fejlesztünk egy olyan eszközt, ami kiszolgálja ezt a rendszert, azaz lehetővé teszi számomra, hogy átszervezzem és kívülről irányítsam a cégeimet.

Manapság a munkaidőm jelentős részét arra fordítom, hogy ezek a lehetőségek Magyarországon is mindenki számára elérhetőek legyenek. Ezért indítottam ezt a honlapot, és ezért hoztuk létre a 21 napos időgazdálkodás tanfolyamot, ami a teljes rendszer elsajátítását lehetővé teszi.
Készítettünk egy internetes alkalmazást, aminek segítségével újjá lehet szervezni a céget ezen elvek mentén. A szoftver segítségével, ma már távolról is tökéletesen rálátok a cégeim munkájára, és így azt akár otthonról vagy egy távoli helyről is irányítani tudom.

 

Következő lépés stratégia

Sokan küzdenek azzal, hogy túl sok feladatuk, projektjük van egyszerre, ezért szinte megbénulnak és nem jutnak egyről a kettőre. Ha Te is átélted már ezt, akkor bizonyára örülni fogsz annak a tippnek, amivel ilyenkor tovább tudsz lépni és elkezdheted hatékonyan...

Melyik a jobb vezető?

Melyik a jobb vezető, aki nagyon hatékonyan dolgozik, és sokat termel vagy az aki jól szervezi a munkát és ezért a beosztottai hatékonyan dolgoznak és sokat termelnek? Persze ez egy költői kérdés egy időgazdálkodás blogon, ráadásul egy vezetőnek nem az a feladata,...

A szokás hatalma

Ebben a bejegyzésben egy dologról olvashatsz, ami alapjaiban határozhatja meg az időgazdálkodásodat és óriási hatással van életed minden területére is.Ez pedig nem más, mint a szokások, napi rutinok, azok kialakítása és előnyünkre fordítása. Hogy érzékeltessem,...