Ebben a bejegyzésben egy dologról olvashatsz, ami alapjaiban határozhatja meg az időgazdálkodásodat és óriási hatással van életed minden területére is.
Ez pedig nem más, mint a szokások, napi rutinok, azok kialakítása és előnyünkre fordítása.

Hogy érzékeltessem, mekkora erejű dologról van szó, kis leegyszerűsítéssel azt is mondhatnám, hogy a sikeres emberek mindössze annyiban különböznek a kevésbé sikeresektől, hogy jobb szokásokat, napi rituálékat alakítottak ki vagy egyszerűen csak a környezet és a körülmények szerencsés játéka alapján ezek alakultak ki bennük.
Persze a szerencsére fogni a dolgokat mindig egyszerű, de valójában nem erről van csak szó. Igazából 2 nagy tényező alakította ezeket az embereket és szokásaikat:

  • Környezeti hatások
  • Tanult, felvett dolgok

A környezeti hatásoknál elsősorban a család, barátok, iskolatársak, tanárok viselkedési mintái jöhetnek számításba. Másrészt pedig a társadalom, az olvasmányok, TV, rádió és egyéb külső hatások. Ezek önmagukban már akkor is alakítják az embert, amikor nem is gondolunk erre tudatosan.

Bizony itt a szerencse szóba jöhet, hiszen egy jó felnőtt minta egy jó tanár, egy szerencsésen kezünkbe került könyv nagyon sokat segít.

A jó szokások kialakításának másik része viszont már tényleg csak rajtunk múlik.
Egy új képesség megszerzése nem megy egyik napról a másikra. Gondoljunk csak bele, hogy mennyi időbe telik megtanulni táncolni, vagy akár magabiztosan autót vezetni.

Minden képesség kisebb elemekből áll, melyeket külön-külön kell meg kell tanulni, majd addig gyakorolni, hogy az már magától menjen, arra ne kelljen folyamatosan figyelni. Vezetés közben sem gondoljuk végig minden váltásnál, hogy először el kell venni a gázról a lábunkat, majd nyomjuk ki a kuplungot, majd váltsunk sebességet, majd engedjük fel a kuplungot és nyomjuk a gázt. Ezt megtanultuk és számtalanszor alkalmaztuk. Már beépült ez az elem az autóvezetés, mint képességünkbe.

A hatékony időgazdálkodásunk, mint új képességünk is azon múlik, hogy mennyire tudjuk az egyes részeket rutinból csinálni. Ezért itt is igaz lesz, hogy lépésenként kell menni, azokat jól be kell gyakorolni, be kell építeni a mindennapjainkba, szokásunkká kell tenni. Ha kialakult a szokás, akkor mehetünk tovább és fejleszthetjük ezt a képességünket.

Mint, ahogy mindennek van jó és rossz oldala is, úgy vannak jó és rossz szokásaink is. A rossz a szokásoktól azonban meg kell szabadulnunk, annak érdekében, hogy profikká váljunk. Ahhoz, hogy megszabaduljunk, egy rossz szokásunktól, fel kell azt ismerni. Ami nem is mindig egyszerű, mivel annyira beépülhetett már a napi rutinba, hogy észre sem vesszük.

Milyen rossz szokásaink vannak, melyek hátráltatják a hatékonyságunkat?

Sajnos nagyon találékonyak vagyunk ezen a területen, és ahogy írtam, ez teljesen egyénfüggő. Sőt ez igazából helyzetfüggő is, hiszen vannak olyan szokások, amik adott körülmények között rosszak, más körülmények között azonban jók is lehetnek. Egy brókernek jól jön, ha minden reggel elolvassa, meghallgatja a politikai és gazdasági híreket. Ezt neked azért nem tanácsolnám. Gondolatébresztőnek álljon itt néhány példa:

  • nem tudunk nemet mondani
  • mindenbe azonnal belefogunk
  • hagyjuk, hogy bárki bármikor félbeszakítson
  • reggel olvasgatjuk az e-maileket, híreket
  • halogatjuk a kellemetlen feladatokat
  • olyan dolgokkal foglalkozunk, melyeket szeretünk csinálni, de nem a legfontosabbak
  • stb…

Mit tehetsz a rossz szokások ellen?

Ahogy azt feljebb már említettem, az első lépés, hogy felismerd, összeszedd ezeket a rossz szokásokat. Erővel, akarattal azonban nehéz megszabadulni a szokásainktól. Lehetnek olyan drasztikus körülmények, melyek hirtelen meg tudják változtatni az életünket, így a szokásainkat is, de erre nem lehet előre számítani.

Ahogy egy szokás kialakulása is idő, egy szokástól való megszabadulás is időbe telik. Azonban van egy módszer, ami segít ezt az időt lerövidíteni és segít tartóssá tenni az eredményt is.

Válts ki egy rossz szokást egy jó szokással

Ez a módszer pedig az, hogy nem egyszerűen abba kell hagyni a rossz szokást, hanem le kell cserélni egy jóra. Egy olyan szokást kell választani minden egyes rossz szokás esetében, ami hasonló körülmények között működik. Azaz hasonló az időigénye, hasonló napszakban, hasonló helyen van. Persze nem kell mindennek pontosan megegyezni, de a szokásváltás annál gyorsabb lehet, minél több paraméter hasonló.

A teendő a következő: Vedd elő a rossz szokások listáját és minden egyes rossz szokás mellé írj egy olyan jó szokást, amivel kiválthatod azt. Innentől kezdve pedig amikor magadat rajta kapod egy rossz szokáson, egyszerűen csak váltanod kell a hozzá tartozó jó szokásra.
Például amikor reggel elkezded olvasgatni a híreket vagy az érdekes e-maileket, akkor vedd észre, hogy ez egy rossz szokás és váltsd ki azonnal egy jó szokással, a Reggeli tervezéssel, azaz tervezd meg a napodat, a napi feladataidat ezen idő alatt.

 

Következő lépés stratégia

Sokan küzdenek azzal, hogy túl sok feladatuk, projektjük van egyszerre, ezért szinte megbénulnak és nem jutnak egyről a kettőre. Ha Te is átélted már ezt, akkor bizonyára örülni fogsz annak a tippnek, amivel ilyenkor tovább tudsz lépni és elkezdheted hatékonyan...

Melyik a jobb vezető?

Melyik a jobb vezető, aki nagyon hatékonyan dolgozik, és sokat termel vagy az aki jól szervezi a munkát és ezért a beosztottai hatékonyan dolgoznak és sokat termelnek? Persze ez egy költői kérdés egy időgazdálkodás blogon, ráadásul egy vezetőnek nem az a feladata,...

4 órás munkahét. Valós lehetőség vagy álom?

Bizonyára sokan olvastuk Timothy Ferriss könyvét a 4 órás munkahetet. Nem akarom a könyvet elemezgetni, hiszen ezt sokan megtették már. Mindenesetre érdemes elolvasni, mert egy kis szemléletváltozást mindenképpen okoz, és ez nagyon fontos. A lényeg, szerintem nem az,...