Melyik a jobb vezető, aki nagyon hatékonyan dolgozik, és sokat termel vagy az aki jól szervezi a munkát és ezért a beosztottai hatékonyan dolgoznak és sokat termelnek?

Persze ez egy költői kérdés egy időgazdálkodás blogon, ráadásul egy vezetőnek nem az a feladata, hogy sokat termeljen. A vezetőnek az a feladata, hogy jól szervezze meg a cégét, hatékony munkafolyamatokat találjon ki és vezessen be. Optimalizálja a működést, és mindig biztosítsa a megfelelő erőforrást a munkavégzéshez.

Persze a vezetőnek még sok egyéb más feladata is van, de most csak a hatékonyan működő vállalkozást, és annak munkaszervezését nézzük.

Mire van szükség ahhoz, hogy olajozottan működjön egy vállalkozás, lehetőleg kevés vezetői beavatkozással? (hiszen ez a végső cél!)

  • A vállalkozás folyamatainak pontos ismeretére, és annak definiálására és időnkénti optimalizálására.
  • Arra, hogy a dolgozók pontosan tudják a feladataikat, és azt a legjobb tudásuk szerint végezzék
  • Gyors akadálymentes információáramlásra.
  • Képzett és motivált munkatársakra.

Tehát szükség van egy céges tudásbázisra, ami részletes egyedi munkaköri leírásokban rögzíti a munkatársak feladatait. Meghatározza a felhasználható erőforrásokat és elérendő célokat, valamint az ellenőrzés feltételeit. Definiálja a cégen belüli és a külső kommunikációt, lehetővé teszi a gyors adatáramlást, ami elengedhetetlenül fontos a gyors és jó döntések meghozatalához.

Pontosan tudnia kell minden dolgozónak, hogy mit várnak el tőle és milyen jutalomban, vagy hátrányban részesül, amennyiben jól vagy rosszul teljesít, azaz szükséges a megfelelő motiváció.

Ügyelni kell arra, hogy mindenki a képzettségének és tudásának megfelelő munkafolyamatokat csinálja, hiszen abban hatékony, így végeredményben a legnagyobb profitot így termeli.

Fontos szempont a visszacsatolás is, azaz, hogy a munkatársaknak legyen lehetőségük a folyamatokat alakítani véleményükkel, hiszen ők látják közelről az egyes lépéseket, ők találkoznak közvetlenül az ügyfelekkel partnerekkel.
Így egyértelműen cél, egy olyan céges tudásbázis kialakítása, mely nem csak a vezető(ség) által megálmodott dolgokat tartalmazza, de lehetőséget ad a dolgozók tapasztalatának, véleményének a beillesztésére is.

Utoljára, de nem utolsó sorban említem meg, hogy mennyire fontos az eredmények mérése, és ezek összevetése a befektetésekkel. Ha elég jól dokumentáltunk és mindent mérhetően készítettünk elő, akkor nagyon pontosan megállapíthatjuk, hogy egy változtatás pozitívan vagy negatívan érinti a vállalkozás profitját.
Sokan ekkor lepődnek meg, hogy bizonyos dolgok mennyire befolyásolják a bevételek alakulását, míg mások semmi komoly hatást nem gyakorolnak, a nagyobb befektetés ellenére.

Aki hosszútávra gondolkozik, annak mindenképpen megéri befektetni abba, hogy kialakítsa a vállalkozása tudásbázisát, és ez alapján optimalizálja a működését, növelje profitját.

A szokás hatalma

Ebben a bejegyzésben egy dologról olvashatsz, ami alapjaiban határozhatja meg az időgazdálkodásodat és óriási hatással van életed minden területére is.Ez pedig nem más, mint a szokások, napi rutinok, azok kialakítása és előnyünkre fordítása. Hogy érzékeltessem,...

4 órás munkahét. Valós lehetőség vagy álom?

Bizonyára sokan olvastuk Timothy Ferriss könyvét a 4 órás munkahetet. Nem akarom a könyvet elemezgetni, hiszen ezt sokan megtették már. Mindenesetre érdemes elolvasni, mert egy kis szemléletváltozást mindenképpen okoz, és ez nagyon fontos. A lényeg, szerintem nem az,...

Következő lépés stratégia

Sokan küzdenek azzal, hogy túl sok feladatuk, projektjük van egyszerre, ezért szinte megbénulnak és nem jutnak egyről a kettőre. Ha Te is átélted már ezt, akkor bizonyára örülni fogsz annak a tippnek, amivel ilyenkor tovább tudsz lépni és elkezdheted hatékonyan...