Mi a legtöbb időt teremtő időgazdálkodási módszer?

Szeretnél hatékonyabban dolgozni, adott idő alatt többet elvégezni? A hatékonyságot lehet egy szintig fokozni, sőt az időgazdálkodási módszerek segítenek rendszerezettebben dolgozni, de egy szint fölé már nem tudunk menni vagy attól már szinte gépiesnek fogjuk érezni az életünket.

Van azonban egy olyan módszer, ami korlátlan időt biztosíthat számunkra.

Mindenki ismeri, de jól csak nagyon kevesen használják ezt a lehetőséget (ők az igazán sikeres emberek). Mától azonban számodra minden adott, hogy kihasználd ezt a technikát és annyi időt teremts, amennyit csak szeretnél.

Feladatkiadás, delegálás

Természetesen ez a módszer a feladatok kiadása, delegálása, hiszen így valaki más csinálja meg azokat a feladatokat, amiket ma még Te végzel el. Tudom sokan legyintenek és azt mondják, hogy csak az a jó, amit ő maga csinál meg. És azt is mondják, hogy több idő megy el a munka kijavításával, befejezésével.

Ez azonban az esetek döntő többségében azért van, mert nem tudnak jól feladatot kiadni, illetve nincsenek meg erre a megfelelő feltételek, eszközök.

A jó hír, hogy mától mindkét akadály elhárult, ugyanis ingyen elérhető egy olyan oktató anyag, ami megtanít téged is a jó feladatkiadásra és elérhető egy olyan eszköz, ami segít abban, hogy a kiadott feladat megfelelő minőségben el is készüljön. Mindkettőt elérheted a következő oldalon:

www.feladatkiadas.hu

Meg kell tanulni jól delegálni!

Nincs más esély! Ha ki akarunk törni a mókuskerékből, akkor muszáj a feladatok egy részét  kiadni. Meg kell bízni a munkatársainkban, hogy ők is jól el tudják végezni a feladatokat. Alapvetően nem azért végzik el rosszabbul a feladatokat az alkalmazottak, mert rosszabb képességűek vagy nem figyelnek oda. Azért nem működik a delegálás, mert rosszul csináljuk! A jó hír, hogy lehet jól is delegálni és ezt meg lehet könnyen tanulni. A jó delegálás néhány egyszerű lépésből áll, amire azonban oda kell figyelni: 

  • A feladat pontos meghatározása és írásban történő kiadása,
  • Munka céljának, az elvárt eredményeknek a leírása,
  • Nagyobb munka mérföldkövekre, alfeladatokra bontása,
  • Határidő(k) meghatározása, elfogadtatása,
  • Lehetőség biztosítása a visszajelzésekre, megfelelő kommunikáció,
  • Szükséges információk, eszközök biztosítása.

És végül meg kell bízni abban, aki elvégzi a munkát! Mindenképpen érdemes delegálni azokat a feladatokat, melyeket rendszeresen végzünk vagy hosszabb ideig tartanak. Ha mindent magunk akarunk elvégezni, akkor soha nem tudunk kitörni a mókuskerékből. Egy vezetőnek elsősorban a stratégiával és a szervezéssel kell foglalkoznia, felülről kell látnia a feladatokat.

 

Sürgős vagy a fontos?

Rövid vagy hosszútávú feladatokkal foglalkozol? Mielőtt erre válaszolsz, válaszolj magadnak a következő kérdésre:

Mi az a tevékenység, amit megtehetnél (de jelenleg nem teszel), pedig nagyon kedvező hatást gyakorolna az üzleti vagy szakmai, esetleg személyes sikereiddel kapcsolatban?

Melyik feladat visz előre jobban?

Milyen a jó vezető?

Ki a jobb vezető, aki nagyon hatékonyan dolgozik és sokat termel vagy az aki jól szervezi a munkát és ezért a munkatársai hatékonyan dolgoznak és sokat termelnek?

Te milyen vezető vagy?

Tenni vagy nem tenni?

Ha jön egy új feladat, akkor mi az amit elsőre teszel? Elvégzed a feladatot, hiszen így lesz a legjobb, vagy inkább megkeresed, hogy ki tudja azt a leghatékonyabban elvégezni?

Teszed vagy szervezed?

Időgazdálkodási rendszered

Miért fontos, hogy legyen egy jó időgazdálkodási rendszered?

A rendszer figyelmeztet a teendőidre, szervezi a munkád, meghatározza a munkafolyamatokat, és még nagyon sok módon hatékonyabbá, átláthatóbbá, tervezhetőbbé teszi a munkádat és céged működését a csapatmunkát.

Van rendszered?

Hogyan lehet több időd?

Szeretnél hatékonyabban dolgozni, adott idő alatt többet elvégezni?

Ez jó gondolat, de neked is csak 24 órád van, ezért reménytelen, hogy mindent elvégezz egyedül, amit szükséges elvégezni. Mit tehetsz?

Add ki a feladatokat!