Tenni vagy nem tenni, az itt a kérdés 

“Végezzünk el minden feladatot, az összes feladatunkat és akkor nyugodtak leszünk, akkor hatékonyak leszünk.” – Hallhatjuk ezt sok időgazdálkodással és hatékonysággal foglalkozó helyről. 

Ez szépen hangzik, de ha ez így van, akkor először is szeretnélek megkérni egy kísérletre:

  • Szedd össze az összes teendődet és írd fel egy lapra. Mindent, amit meg kell tenned, mert a munkád része, mert megígérted valakinek (család, barát, rokon, partner, ismerős vagy magadnak)
  • Szedd össze azokat a dolgokat is, amiket már régóta halogatsz, és szedd össze azokat, amiket majd egyszer meg akarsz csinálni, ha lesz elég időd. 

Mekkora lett a lista?

Nagy? 100-150 kisebb nagyobb tétel vagy még több, ugye? Szóval akkor neki is állhatsz! Sok sikert! Vagy inkább mégsem?

A kérdés igazából nem az, hogy “tenni vagy nem tenni”. A kérdés az, hogy egyáltalán meg kell-e csinálni az összes feladatot? A válasz valószínűleg az lesz, hogy nem. Már csak azért sem, mert képtelenek vagyunk rá.

Szóval az igazi kérdés az, hogy:

Melyik feladatok fontosak annyira, hogy majd elvégezzük őket, és most melyik a legfontosabb közülük? Azaz melyikkel is kezdjünk.

A kérdés elég egyszerűnek tűnik, a válasz még sem egyszerű. Pedig hihetetlenül fontos a hatékonyságunkban, hogy jó válaszokat tudjunk adni erre kérdésre.

Ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre válaszolni tudjunk, egy-két szinttel feljebb kell emelkednünk. Azaz tudnunk kell, hogy:

  • Pillanatnyilag melyik a legfontosabb projektünk?
  • Tényleg egyáltalán milyen projektjeink is vannak jelenleg?
  • Milyen projektjeink vannak tervben?
  • És a legfontosabb: Mik az igazi céljaink? Ezek a feladatok ezt szolgálják?

Most nem kérem, hogy ezeket szedd össze, mert ahogy az előbb is látszott a nagy részét lehet, hogy ki kellene dobnod. Célravezetőbb, ha még egy szinttel magasabbról tekintesz a feladatokra és először tisztázod az életed, a céged, a munkád alapvető céljait, értékeit, eredményeit, amit el akarsz érni.

Ha ezeket megteszed, akkor leszel képes a valóban fontos projektjeidet összeszedni, vagy kitalálni. Ha megvannak a projektek és azt is tudod, hogy ezek közül melyik segíti elő legjobban a legfontosabb célod megvalósulását, akkor tudni fogod, hogy melyik az a feladat, amivel most foglalkoznod kell.

A fenti feladatot papíron vagy egy excel táblázatban is elvégezheted, de ha jót akarsz magadnak, akkor egyből egy projektkezelő rendszerbe viszed a projekteket, feladatokat, így nem kell duplán dolgoznod. A projekteket, feladatokat könnyedén megoszthatod munkatársaiddal, bárhonnan elérheted a feladataidat. Nem fogsz semmit elfelejteni, mert a program majd figyelmeztet akár e-mailben akár a mobiltelefonod segítségével.

Sok projekt és feladatkezelő alkalmazás elérhető már. Ha szempont az is, hogy ez egy magyar fejlesztésű, magyarul tudó, magyar támogatással is rendelkezzen, akkor a JustDoo Vállalkozás szervezőt ajánlom, melyet díjmentesen ki is próbálhatsz.

De hogy a fenti alap kérdésere is válaszoljak: Tenni vagy nem tenni?

 

Tenni, de csak azt, amit kell! Ami előreviszi az igazi céljaidat.

 

 

Időgazdálkodási rendszered

Miért fontos, hogy legyen egy jó időgazdálkodási rendszered?

A rendszer figyelmeztet a teendőidre, szervezi a munkád, meghatározza a munkafolyamatokat, és még nagyon sok módon hatékonyabbá, átláthatóbbá, tervezhetőbbé teszi a munkádat és céged működését a csapatmunkát.

Van rendszered?

Hogyan lehet több időd?

Szeretnél hatékonyabban dolgozni, adott idő alatt többet elvégezni?

Ez jó gondolat, de neked is csak 24 órád van, ezért reménytelen, hogy mindent elvégezz egyedül, amit szükséges elvégezni. Mit tehetsz?

Add ki a feladatokat!

Sürgős vagy a fontos?

Rövid vagy hosszútávú feladatokkal foglalkozol? Mielőtt erre válaszolsz, válaszolj magadnak a következő kérdésre:

Mi az a tevékenység, amit megtehetnél (de jelenleg nem teszel), pedig nagyon kedvező hatást gyakorolna az üzleti vagy szakmai, esetleg személyes sikereiddel kapcsolatban?

Melyik feladat visz előre jobban?

Milyen a jó vezető?

Ki a jobb vezető, aki nagyon hatékonyan dolgozik és sokat termel vagy az aki jól szervezi a munkát és ezért a munkatársai hatékonyan dolgoznak és sokat termelnek?

Te milyen vezető vagy?

Tenni vagy nem tenni?

Ha jön egy új feladat, akkor mi az amit elsőre teszel? Elvégzed a feladatot, hiszen így lesz a legjobb, vagy inkább megkeresed, hogy ki tudja azt a leghatékonyabban elvégezni?

Teszed vagy szervezed?