Miért fontos, hogy legyen egy jó időgazdálkodási rendszered?

De mit is értek rendszer alatt?

Egyrészt egy személyes időgazdálkodási rendszert, amiben azokat az információkat, feladatokat, projekteket, amire az életed, munkád során szükség lehet. Másrészt pedig vállalkozásod számra is szükség van egy hasonló rendszerre. Ez a rendszer figyelmeztet a teendőidre, szervezi a munkád, meghatározza a munkafolyamatokat, és még nagyon sok módon hatékonyabbá, átláthatóbbá, tervezhetőbbé teszi a munkádat és céged működését.

Az időgazdálkodási rendszer nem egy hardver vagy egy konkrét szoftver vagy egy módszer, hanem ezek összessége, úgy kialakítva, hogy az segítse az eredményes munkát. Egy eszköz, ami segíti a hatékonyságodat növelni, épp úgy mint egy balta vagy egy mikrohullámú sütő, csak éppen ez egy kicsit összetettebb. Ugyanakkor ettől nem kell megijedned, hiszen számítógépet, mikrosütőt és sok minden olyan dolgot is használsz nap mint nap, aminek a működését nem pontosan érted, az előnyeit azonban kihasználod.

Hogy pontosan milyen rendszert alakítasz ki, az sok körülménytől és az egyéni hozzáállásodtól is függ. Gyakorlatilag nincs két teljesen egyforma időgazdálkodási rendszer, hiszen ez alapvetően egy keret, amit Te töltesz meg tartalommal.

Olyan ez, mint a számítógéped. Te döntöd el, hogy milyen programokat telepítesz, melyik böngészőt vagy levelezőt használod vagy hogyan helyezed el az ikonokat. Nincs két számítógép használó, aki pontosan ugyanúgy használna mindent a saját gépén. Mégis több-kevesebb sikerrel, meg tudja oldani a számítógépén ugyanazokat a napi feladatokat, mint más. Persze nagyon fontos, hogy ki milyen hatékonyan kezeli a számítógépét, egy feladatot mennyi idő alatt tud elvégezni ennek az eszköznek a segítségével.

Ugyanígy lehet elképzelni egy időgazdálkodási rendszert is. Azaz vannak elemei, mint pl.: a feladatlisták, projektek, ötletek vagy kiegészítő információk. Ahhoz, hogy hatékonyan használd a számítógéped vagy a mikrósütőd, jó ha ismered, ha tudod, hogyan lehet jól használni. Az időgazdálkodási renszerrel is így van, azaz jó ha ismered az elméletet is, mert akkor lehetsz igazán hatékony.

Ahhoz, hogy ezek az elemek hatékonyan segítsék a munkádat, szükség van egy olyan módszerre, keretrendszerre, ami összefogja, szervezi ezeket az elemeket, ami segít kinyerni azokat az információkat a rendszer elemeiből, amire éppen szükség van, ami figyelmeztet, ha valamit el kell végezni vagy segít az adatok alapján megtervezni a további lépéseket.

Úgyhogy a kérdés az, hogy szükséged van-e baltára, egy eszközre, mivel hatékonyabb lehetsz?

Ha szeretnél megismerni belülről egy ilyen rendszert, próbáld ki a JustDoo vállalkozás szervezőt!

Hogyan lehet több időd?

Szeretnél hatékonyabban dolgozni, adott idő alatt többet elvégezni?

Ez jó gondolat, de neked is csak 24 órád van, ezért reménytelen, hogy mindent elvégezz egyedül, amit szükséges elvégezni. Mit tehetsz?

Add ki a feladatokat!

Sürgős vagy a fontos?

Rövid vagy hosszútávú feladatokkal foglalkozol? Mielőtt erre válaszolsz, válaszolj magadnak a következő kérdésre:

Mi az a tevékenység, amit megtehetnél (de jelenleg nem teszel), pedig nagyon kedvező hatást gyakorolna az üzleti vagy szakmai, esetleg személyes sikereiddel kapcsolatban?

Melyik feladat visz előre jobban?

Milyen a jó vezető?

Ki a jobb vezető, aki nagyon hatékonyan dolgozik és sokat termel vagy az aki jól szervezi a munkát és ezért a munkatársai hatékonyan dolgoznak és sokat termelnek?

Te milyen vezető vagy?

Tenni vagy nem tenni?

Ha jön egy új feladat, akkor mi az amit elsőre teszel? Elvégzed a feladatot, hiszen így lesz a legjobb, vagy inkább megkeresed, hogy ki tudja azt a leghatékonyabban elvégezni?

Teszed vagy szervezed?

Időgazdálkodási rendszered

Miért fontos, hogy legyen egy jó időgazdálkodási rendszered?

A rendszer figyelmeztet a teendőidre, szervezi a munkád, meghatározza a munkafolyamatokat, és még nagyon sok módon hatékonyabbá, átláthatóbbá, tervezhetőbbé teszi a munkádat és céged működését a csapatmunkát.

Van rendszered?