Időzítő program - súgó

Az időzítő program működése?

Mielőtt elolvasod, töltsd le a programot, hogy élőben lásd a működését. A program letöltése néhány másodperc, és semmilyen telepítést nem igényel. Mindössze egy állományból áll, amit bármikor eltávolíthatsz a gépedről, ha a programot nem akarod többet használni.


Letöltéshez kattints ide: Időzítő program letöltése


Letöltés után azonnal indíthatod az IGTimer.exe programot, vagy keresd meg abban a könyvtárban, ahova letöltötted, és onnan futtasd.
A program első futtatáskor meg fogja kérdezni, hogy elinduljon-e a Windows indulásakor. Ezt érdemes beállítani, hiszen így másnap reggel azonnal rááll a fókuszod a legfontosabb feladatokra (főleg, ha még előző nap végén beidőzítetted a következő napi fontos feladataidat.)

Ezt az opciót bármikor kikapcsolhatod. A program felett a jobb egér gombra előugró menü segítségével.

A programnak 3 féle nézete van, melyek között a jobb felső sarokban levő gombokkal tudsz váltani.

Az első gombbal tudod megnézni, vagy elrejteni a feladatokat.


A második gomb vált a minimális és a vastagabb fejléc között. Napi használatban elég a minimál fejlécet használni, így nem zavar a munkában, mégis folyamatosan a jó irányban tartja a fókuszodat.

A vastagabb nézetet használhatod, ha szükséged van egy nagy órára vagy számlálóra.
Én például arra használtam, amikor egy előadáson bemutattam a webáruház programunkat, hogy demonstráljam, milyen gyorsan lehet létrehozni egy használható boltot.
Elindítottam a számlálót és létrehoztam egy komplett webshopot az előadáson. A közönségnek nagyon tetszett, amikor szembesült a nagy számláló segítségével, hogy mindössze 14 perc alatt, ott az előadáson létrejött egy webáruház 3 termékkel és még rendeltem is belőle online.

A feladat kezdésének időpontját [óra:perc] formátumban kell megadni. A számláló formátuma [óra:perc:másodperc].
A számlálónak megadhatunk egy kezdő értéket is, és ettől számolhat vissza, vagy előre is. Ha nem adunk meg értéket és lefelé indítjuk a számlálót, akkor a következő feladatig visszalevő időt fogaja beállítani automatikusan, és elkezd visszaszámolni.

Riasztás

A program akkor riaszt, ha a visszaszámláló nullához közeledik (10 másodperccel előtte), vagy ha elérkezett egy feladat kezdési időpontja (1 perccel előtte).
Riasztáskor előjön a program és más színnel jelzi az aktuális feladatot. Megadható egy riasztási hang is, amit ilyenkor a program lejátszik. A hang egyszerű WAV formátumú hangfile, amit a menüben lehet megadni. Néhány ilyen hangot innen is letölthetsz (letöltéshez használd a jobb egér menüből a "Letöltés másként" parancsot):
- madárhang
- kakas
-

A számlálót arra is használhatod, hogy mérd, egy feladat elvégzéséhez szükséges időt. Amikor elkezded a feladatot, akkor elindítod felfelé a számlálót. Ha esetleg félbeszakítod a feladatot, akkor a számlálót is megállíthatod, majd újraindíthatod. Meg fogsz lepődni, hogy bizonyos feladatokkal mennyi időt töltesz. Ugyanakkor azt is hasznos lesz látnod, hogy pl. egy órás feladatnak nekiállsz 10-kor, és esetleg délután 2-kor még csak 45 perc tiszta időt töltöttél a feladattal.

A kuka nem csak törli a feladatot, hanem a program mellett egy napló állományba (IGTimer.csv) ki is írja a feladatot és a hozzá tartozó időket. Mivel az állomány szerkezete szabványos CSV formátumú, ezért ezt egy táblázatkezelőbe is be lehet olvasni.

Hogyan tudod a legtöbbet kihozni ebből a programból?

Ez a kis program is csak egy eszköz. Mint ahogy egyik eszköz sem, ez a program sem ér sokat önmagában. Ahhoz, hogy valóban segítsen, megfelelő módon kell használni. Természetesen lehet többféle módon is használni ezt az eszközt, hisz nem vagyunk egyformák. Ugyanakkor az mindenképpen szükséges, hogy legyen egy kialakult rendszer, azaz egy rendszeresség, ahogy ezt az eszközt kezeljük.

A napi használat javasolt menete:

  • Reggel munkakezdés előtt gondold végig, hogy mi lesz aznap a legfontosabb célod, majd ennek fényében szedd össze azokat a feladatokat, melyeket az adott nap el akarsz/kell végezned.
  • Ezek közül a válaszd ki azt a 2-3 feladatot, melyek a legfontosabbak, a célod elérése szempontjából.
  • Ezeket időzítsd be, lehetőleg a nap első részére. Minenképp azt tanácsolom, hogy a legfontosabb feladattal kezdj.
  • Ezután nincs más dolgod, mint elvégezni a betervezett legfontosabb feladatokat, melyekre a program folyamatosan ráirányítja a figyelmedet.
  • Ha elvégeztél egy feladatot, azt pipáljd ki.
  • A nap végén töröld ki az elvégzett feladatokat. Érdemes ekkor felvenni a következő nap első feladatát, hogy a fókusz reggel azonnal meglegyen.

Lényeg, hogy legyen egy rendszeresség, azaz váljon szokássá a napi tervezés.