Hogyan kezeljük a váratlan eseményeket?

Egy sokak által, hozzám feltett kérdéssel szeretnék foglalkozni. Azzal, hogy mit csináljunk, amikor beesik egy előre nem várt feladat (csőtörés, el kell menni a gyerekért, elromlik valami, stb.). Sajnos ilyen dolgok előfordulnak, nem is olyan ritkán, erre fel kell készülni.

Szóval... szépen megtervezzük a napunkat. (Na ez már jó!)
El is kezdünk dolgozni, de aztán közbe jön valami váratlan nem tervezett, de valóban halaszthatatlan esemény.
Ismerős a helyzet ugye? Felborul a napirend, kezdődik a kapkodás átszervezés és szinte biztos, hogy aznap nem tudjuk megcsinálni azokat a dolgokat, amiket szerettünk volna.

Ez valóban egy komoly probléma. A jó hírem, hogy van erre is megoldás, a rossz, hogy nem könnyű, amíg nem csinálod rendszeresen.

Azt gondolnánk, hogy na ugye kár volt tervezni, most dobhatom ki az egészet. Nagy hiba lenne ezt gondolni.
Először is, ha terveztünk, akkor van lehetőségünk átszervezni, azaz pl. a napi utolsó feladatot átrakjuk holnapra és lehet, hogy már meg is oldódott a dolog, nem zökkenünk ki, nem idegeskedünk, nem kapkodunk.

Ha két alapvető dolgot elfogadunk, akkor még simábban vehetjük az ilyen problémákat:

  1. Az egyik, hogy ilyen váratlan dolgok márpedig mindenképpen lesznek, a legjobb szervezés, előre gondolkodás esetében is.
  2. A másik, hogy ha nincsenek ilyen váratlan nagyobb dolgok, akkor is nagy valószínűséggel többet tervezünk egy napra, mint amennyit meg tudunk valósítani.

Mindkét problémára van megoldás:

  • Szellősebben tervezünk (a feladatok között tervezzünk 10-20 perc szünetet, ne tervezzünk az adott napi időnk 100%-ra, inkább kb. 80%-ra)
  • A heti tervezésbe is számoljunk a váratlan eseményekkel, pl. minden péntekre tervezzünk 3 óra üres helyet. Ezt a hét bármelyik napján előforduló váratlan esemény miatti átszervezésnél jól tudjuk majd használni.
  • Havi tervezésnél 1 teljes munkanapot is nyugodtan fenntarthatunk ilyen dolgokra.
  • Használjunk olyan eszközt (elektronikus) amiben az átrendezés lényegesen könnyebb, mint a papír alapú eszközöknél.

A lényeg, hogy készüljünk fel, előre ezekre a dolgokra, így nem érhet meglepetés, megrázzuk magunkat és folytatjuk a tervezett munkát, mintha mi sem történt volna.

Jól hangzik?

A legjobb az egészben, hogy ha egész héten mégsem történik semmi, akkor ezt az időt felhasználhatjuk valami olyanra, amire csak akarjuk, pl. megcsinálunk valamit, amit már nagyon régen szerettünk volna. Én nagyon szeretem ezt a "talált időt", ilyenkor soha nem egy újabb unalmas munkát találok ki magamnak, hanem valami izgalmas dolgot.
Érdekes módon, amióta szándékosan betervezem ezt az időt és néha már előre el is képzelem, hogy mit csinálok, ritkábban történnek váratlan események. Igaz, hogy más "trükköket" is használok annak érdekében, hogy ezek az események elkerüljenek, de erről majd egy későbbi levélben írok.