Te is félsz az újrakezdéstől?

Már mindenkivel előfordult, hogy egy dolgot addig-addig javítgatott, foltozgatott, hogy az már egyre inkább nyűg lett. Tudjuk, hogy valami nem stimmel, de fontos a dolog, ezért próbáljuk jobbá tenni, adunk neki még egy "utolsó" esélyt, de valamiért nem akar működni.
Kezdünk kevésbé bízni a dologban, a hasznában. Ha nincs meg a bizalom, akkor kevesebbet használjuk, szinte már utáljuk. Ha nem használjuk, akkor természetes, hogy csalódni fogunk benne.
Minél fontosabb dologról van szó, annál hosszabb ideig ragaszkodunk hozzá és próbáljuk fenntartani a végsőkig ezt az állapotot. Egy idő után azonban eljön egy pillanat, amikor rájövünk, hogy ez a helyzet tovább nem tartható fenn.

Mit tehetsz ebben az esetben?

  • Kuka
  • Kezdd újra

Jó, ha minél hamarabb felismered ezeket a dolgokat és döntesz felettük!

Az első eset "egyszerű", túl kell lépni a dolgon. Így az erőforrásainkat, a felszabadult időnket egy hasznosabb dologra tudjuk átcsoportosítani.

A másik keményebb dió és plusz munkával, időráfordítással jár, de ha jól döntöttünk, akkor ez megéri, hiszen a részeket már nem kell újra kitalálni.
Ilyenkor jobb újrakezdeni az egészet, az eddigi tapasztalatokat összegyűjtve, teljesen új alapokra helyezni az adott kérdést és most már egy jobb terv alapján megvalósítani. Érdemes elemeire szedni a dolgot, újra átgondolni a célokat és az eddigi tapasztalatokat. Majd ez alapján egy komolyabb tervet készítve összerakni a finomított elemeket. Így általában már jól szokott működni.

Én magam is többször voltam már így, és pontosan így voltam tavaly tavasszal is.
Az időgazdálkodás, mindig is érdekelt, ha még nem is neveztem magamban így. Azt kerestem, hogyan lehet jobban tervezni, optimálisabban szervezni a munkámat, jobban koordinálni a munkatársaimat. Mindig is az volt a vágyam, hogy úgy tudjak egy jól működő céget vezetni, hogy emellett maradjon elég időm a hobbimra, családomra.

Érdekeltek a különböző projekt és feladat kezelő alkalmazások, sokféle határidőnaplót, filofaxot és ehhez kapcsolódó szoftveres megoldást kipróbáltam. Olvastam könyveket a hatékonyabb munkáról, cikkeket a jobb szervezésről. Kialakítottam magamnak különböző módszereket, eszközöket. Aztán amikor valami nem tetszett vagy olvastam valami jobbat, akkor azt is kipróbáltam. Lecseréltem az eszközt egy másikra, máshogy terveztem, priorizáltam, ....

De valahogy nem állt össze a kép. Voltak eredmények, segítette a munkámat egy ideig, de már nem igazán bíztam meg az egészben. Ezért nem is csináltam mindent olyan rendszeresen, nem tartottam be a szabályokat. Kezdtem már utálni az egészet.

Aztán egyszer csak betelt a pohár. Azt gondoltam magamban, hogy ennek az egésznek semmi értelme, inkább nem használok semmit, majd csak lesz valahogy. Kerestem egy nagy dobozt és bedobáltam a filofaxom, jegyzeteim, könyveket, mindent, ami erre a dologra emlékeztetett, amit az évek alatt összeírogattam.

A következő héten nagyon jól éreztem magam. Olyan felszabadult voltam, szinte szárnyaltam, minden a fejemben volt és mentek a dolgok. Az utána jövő hét már nem volt ennyire boldog, jöttek a gondok: elfelejtettem egy-két fontos időpontot, nem haladtak a projektek, a munkatársakkal is mintha több probléma lett volna.
Aztán jött a harmadik hét, kapkodtam ide-oda, belekaptam ebbe-abba, olyan voltam, mint egy zsonglőr, próbáltam egyszerre pörgetni 10-15 tányért. De elkezdtek lepotyogni.

Ekkor rájöttem, hogy azok a módszerek, eszközök melyeket használtam jók csak most már átgondoltan az eddigi tapasztalataim alapján újra kellene szervezni és egy megbízható, betartható valóban használható módszertant kidolgozni.

Így is tettem, a dobozból egyenként elővettem a dolgaimat, mindegyiket újra átgondolva, újra strukturálva kialakítottam egy kerek rendszert. Mivel sokkal átláthatóbb lett az egész, ezét használtam és megbíztam benne. Meg is hozta az eredményét és nem csak egy hétig!

Na de ez nem rólam szól és nem is csak az időgazdálkodásról. A lényeg, hogy van, amikor érdemes és hatékonyabb, ha újrakezdünk valamit.

Az aktualitása ennek a leckének az, hogy elkészült a módszertanom tanfolyami változata.

Sokat gondolkoztam, hogyan is tudnám a leghatékonyabban átadni ezt a módszert (e-book, előadás, ...). Arra jutottam, hogy kell egy bizonyos idő ahhoz, hogy a módszereket elsajátítsd és kell egy folyamatos segítség az elején, hogy jó irányba menjél, ha bárhol elakadsz, kapjál lehetőleg gyorsan segítséget.
Elkészítettem a módszertan alapjaiból egy 21 napos online tanfolyamot, amit május 20-án indítok először.

Változtatni szeretnék azonnal!

Mindannyiunk időgazdálkodása, hosszú éveken át vált olyanná amilyen, ezért ennek gyökeres átalakítása - ami viszont szükséges a nagyobb hatékonysághoz - nem egyszerű folyamat.
Azt szoktam tanácsolni mindenkinek, hogy jól gondolja végig, hogy készen áll-e egy ekkora változásra.
Neked is azt tanácsolom, hogy mielőtt belevágsz, gondold végig, hogy készen állsz-e, megvan-e a szándék és a kitartás. Ha még nincs, akkor a következő részt ki is hagyhatod!

Ha úgy érzed ez így nem mehet tovább, változtatnod kell. Ha már nem akarod tovább halogatni, munkád átszervezését, hatékonyabbá tételét. Ha szeretnél végre több szabadidőt, hamarabb szeretnél hazaérni a családodhoz.

Akkor vágj bele!

Készítettem számodra egy 21 napos online tanfolyamot. Ami azt jelenti, hogy 3 hétig minden nap 1 órát legalább a módszertan tanulásával és begyakorlásával kell töltened.
Ez egy e-mail alapú tanfolyam, ezért a tanulást rugalmasan tudod kezelni, de ne nagyon maradj le, mert a tanfolyamhoz egy VIP fórum is kapcsolódik, ahol együtt megbeszéljük a felmerülő kérdéseket.
A képzés május 20-án indul. Jelentkezni leghamarabb május 13-án tudsz. Kérlek, írd be ezt a dátumot a naptáradba, mert egy nagyon kedvező ajánlatot fogok küldeni neked e-mail-ben (2008.05.13. (kedd) 12 óra). Szeretnék minden jelentkezőnek személyesen is segíteni a tanfolyam alatt, így azt korlátozott számú férőhellyel indítom, ezért duplán érdemes lesz hamar jelentkezned.

A tanfolyammal kapcsolatos további részletekért kattints ide: tanfolyam részletek

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.

Blogotéka

Off!
Köszöntelek e színvonalas blogon abból az alkalomból, hogy a Jóljárok.hu Blogotékában megjelent a blogod.

Köszi a dícséretet

És persze a lehetőséget. hogy a blog megjelent nálatok is.
Remélem haszonnal olvasod a blogot, és hatékonyabban dolgozol!

Sok sikert az új portálodhoz!