Fókuszban a szokásaink, tedd szokássá a fókuszálást

Ma is a fókuszálásról és a szokásokról szeretnék írni.
Ezek annyira alapvetőek a hatékonyságunk szempontjából, hogy nem lehet eléggé hansúlyozni. Merem állítani, hogy ha valaki csak ezt a két dolgot jól megérti és alkalmazza a mindennapokban, jelentős eredményeket fog elérni.

Időgazdálkodási szokások és a fókuszálás

Szokásaink, életünk minden területén jelentős befolyással bírnak. Ezt főleg rossz szokásaink esetén vesszük észre, és talán küzdünk is ellenük nap mint nap. Már csak emiatt is érdemes beszélni erről a témáról.

Most elsősorban azokról a szokásokról szeretnék írni, melyek jelentős mértékben befolyásolják a hatékonyságunkat.
Egy új szokás kialakítása általában azért is olyan nehéz, mert egy régi (rossz) szokást kell felcserélnünk vele. Mindenki elfogadja, hogy sokkal hatékonyabban lehet úgy dolgozni, ha előre tervezünk, mégis hányan nem alakítják ki ezt a szokást.

Sokan úgy kezdik a napjukat, hogy megnézik az e-mail-jeiket. Ez egy rossz szokás, amit fel kell cserélni egy új, az időgazdálkodás szempontjából hatékonyabb szokással.

Hányszor előfordult már, hogy csak gyorsan rá akartál pillantani reggel az e-mailekre, mert vártál egy fontos levelet. Aztán 2 órával később ocsúdtál fel, hogy valmelyik oldalt olvasod a böngészőben. Hogy hogyan is jutottál oda, talán már nem is emlékszel. Talán az egyik barátod küldött egy érdekes cikket, vagy az marketingről szóló jó ötlet ami elindított a szörfözés felé, aztán a szél belekapott a vitorládba és egyik oldalról a másikra vitt.

Ugye abban egyetértünk, hogy ez nem túl hatékony, nem visz előre a konkrét távoli céljaid felé?

Akkor miért is történik meg ez olyan sokszor?

Ennek 2 oka van, amiről fontos, hogy tudj:

- Ez egy szokás. A szokásokról, pedig nem lehet egyszerűen leszokni.
- Nem tudod, hogy mire is kellene fókuszálnod.

Szereted úgy indítani a napodat, hogy képbe légyél mindennel. Ezért olvasod a leveleidet, a friss híreket. Ez persze egy jó dolog, de biztos, hogy a nap kezdéskor erre van szükséged?
Ha igen, akkor jó, tedd ezt. Ha nem, akkor viszont változtatnod kell ezen a szokáson.

Nagyon fontos, hogy nem fel kell hagynod ezzel a szokással, hanem változtatnod kell rajta, ki kell cserélned egy másik jobb szokásra.

A másik nagyon fontos, amit még meg kell értened, hogy ezen nem tudsz egyik pillanatról vagy egyik-napról a másikra változtatni. Egy szokáson változtatni, hosszabb idő alatt lehet csak. Egyes tudósok szerint 21 napra van szükséged, van aki azt mondja, hogy egy hónapra, sőt akár többre is.
Lényeg, hogy ezidő alatt erre a szokásváltozásra, illetve inkább az új szokásra kell fókuszálnod.

És így el is értünk a következő okhoz. Ahhoz, hogy egy szokást megváltoztass, jó tudnod, hogy ez a szokás nem visz előre a végső célod felé.
Ebből következik az is, hogy tudnod kell mik a céljaid. Tudnod kell mi az életed célja, mik azok a nagyobb projektek, eredmények, melyek elvisznek ehhez a célhoz. Tudnod kell, hogy a kisebb projektek, feladatok segítik-e ezeket a célokat, jó irányba visznek-e.

Ez alapján már összeállíthatod a listát, amit meg kell valósítanod, amire fókuszálnod kell.
Mivel egyszerre csak egy dologra lehet jól fókuszálni, ezért azt javaslom, hogy naponta csak 1-2 komoly fókuszod legyen. Ugyanez érvényes a heti, havi és éves fókuszodra is.

Sokszor a kevesebb több. Ez esetben is.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.

Fókusz

Ha több fajsúlyos feladat is van egy napon, lehet-e azok közül még jobban fókuszálni, és mi alapján? A feladat napi helye, esetleg más feladatokkal való kapcsolata, vagy lejárati dátuma a döntés alapja. Vagy, nem is szabadna egy napon több ilyen feladatnak lennei, mert ez már inkább arra felé mutat, hogy valaki túlvállaja magát?

Napi hány fontos feladat

Nagyon jók a kérdések, nézzük sorban:

Alapvetően azt kellene tudnia mindenkinek, hogy mik a fő céljai az életében, ez alapján 1-3 fő cél/projekt az adott évben, ez alapján a 1-2 fő cél/projekt az adott hónapban és 1-2 fő cél/projekt az adott héten.

Tehát az lenne a kívánatos, hogy 1 héten ne legyen sok fajsúlyos projekt. Így 1 napon se legyen sok ilyen feladat.

Ha nem megoldható, hogy 1 héten csak 1 fő projekt legyen, akkor én azt javaslom, hogy legyen minden nap fixen egy kiemelt projektté. Azaz pl. ha hétfő akkor marketing, ha kedd, akkor "B projekt", stb.

Így könnyebb adott napon mindig megtartani a fókuszt.

----

Mindig a legfontosabb, legnagyobb vagy legjobban "nemszeretem" feladatokat tedd előlre.

----

Valóban könnyű túlvállalni magunkat. Ez is igazából azért van, mert nem vagyunk tisztában a fő irányainkkal. Ha tisztában lennénk, akkor nagyon sok dologra könnyen/könnyebben tudnánk NEM-et mondani.

Fókus

Hogyan lehet úgy fókuszálni, ha nem tudom biztosítani magamnak a nyugodt körülményt a munkához? Állandóan zavar valami vagy valaki, ha más nem akkor a gyermek, neki pedig már nem mondhatom, hogy hagyjon dolgozni. Ha mégis ráérek, akkor nincs annyi időm hozzá, hogy igazán beleéljem magam egy témába, pár perc erre nekem valahogy nem elég. Mi a megoldás?

Ez egy nehéz kérdés

Az ideális nyilván az lenne, ha nyugodt körülményeket tudnál teremteni.
Egy kis gyerekkel ez nehéz, de milyen más zavaró körülmény van még?

Van sok olyan zavaró tényező, amit le lehet küzdeni, csak kicsit keményebbnek kell lenni, egyértelműbben kell definiálni a helyzetet.

Nagy kérdés, hogy mi is a fontos számodra.
Szóval megint visszakanyarodtunk az alapvető célokhoz.
Ezt kell tisztáznod, enélkül nem fogsz tudni továbblépni.

---

Ebben az esetben különösen fontos, hogy ne legyen egyszerre több fókuszod, azaz 1 nap 1 fókusz. Nincs mese, ez máshogy nem megy ebben az esetben, amikor teljesen szét van darabolva a munkád.
Hidd el így jobban jársz, mintha minden nap 5 fontos feladatot szeretnél megcsinálni.

Próbáld ki egy hétig, vagy inkább egy hónapig, hogy a hét adott napján, mindig ugyanarra az egy dologra fókuszálsz. Biztos vagyok benne, hogy így hatékonyabb leszel.