A szokás hatalma

A legutóbbi 2 "leckében" két nagyon nehéz, de önmagukban is fontos dologról volt szó. Amennyiben elvégezted a gyakorlatokat és folyamatosan végzed őket, azaz beépíted mindennapjaidba, szokássá teszed, akkor jó úton haladsz, hogy valóban hatékonyabban dolgozz, kiegyensúlyozottabban élj.

Ma is egy olyan dologról fogok írni, ami alapjaiban határozhatja meg az időgazdálkodásodat és óriási hatással van életed minden területére.
Ez pedig nem más, mint a szokások, napi rutinok, azok kialakítása és előnyünkre fordítása. Hogy érzékeltessem, mekkora erejű dologról van szó, kis leegyszerűsítéssel azt is mondhatnám, hogy a sikeres emberek mindössze annyiban különböznek a kevésbé sikeresektől, hogy jobb szokásokat, napi rituálékat alakítottak ki vagy egyszerűen csak a környezet és a körülmények szerencsés játéka alapján ezek alakultak ki bennük.
Persze a szerencsére fogni a dolgokat mindig egyszerű, de valójában nem erről van csak szó. Igazából 2 nagy tényező alakította ezeket az embereket és szokásaikat:

  • Környezeti hatások
  • Tanult, felvett dolgok

A környezeti hatásoknál elsősorban a család, barátok, iskolatársak, tanárok viselkedési mintái jöhetnek számításba. Másrészt pedig a társadalom, az olvasmányok, TV, rádió és egyéb külső hatások. Ezek önmagukban már akkor is alakítják az embert, amikor nem is gondolunk erre tudatosan.

Bizony itt a szerencse szóba jöhet, hiszen egy jó felnőtt minta egy jó tanár, egy szerencsésen kezünkbe került könyv nagyon sokat segít.

A jó szokások kialakításának másik része viszont már tényleg csak rajtunk múlik.
Egy új képesség megszerzése nem megy egyik napról a másikra. Gondoljunk csak bele, hogy mennyi időbe telik megtanulni táncolni, vagy akár magabiztosan autót vezetni.

Minden képesség kisebb elemekből áll, melyeket külön-külön kell meg kell tanulni, majd addig gyakorolni, hogy az már magától menjen, arra ne kelljen folyamatosan figyelni. Vezetés közben sem gondoljuk végig minden váltásnál, hogy először el kell venni a gázról a lábunkat, majd nyomjuk ki a kuplungot, majd váltsunk sebességet, majd engedjük fel a kuplungot és nyomjuk a gázt.
Ezt megtanultuk és számtalanszor alkalmaztuk. Már beépült ez az elem az autóvezetés, mint képességünkbe.
A hatékony időgazdálkodásunk, mint új képességünk is azon múlik, hogy mennyire tudjuk az egyes részeket rutinból csinálni. Ezért itt is igaz lesz, hogy lépésenként kell menni, azokat jól be kell gyakorolni, be kell építeni a mindennapjainkba, szokásunkká kell tenni. Ha kialakult a szokás, akkor mehetünk tovább és fejleszthetjük ezt a képességünket.

Mint, ahogy mindennek van jó és rossz oldala is, úgy vannak jó és rossz szokásaink is. A rossz a szokásoktól azonban meg kell szabadulnunk, annak érdekében, hogy profikká váljunk.
Ahhoz, hogy megszabaduljunk, egy rossz szokásunktól, fel kell azt ismerni. Ami nem is mindig egyszerű, mivel annyira beépülhetett már a napi rutinba, hogy észre sem vesszük.

Milyen rossz szokásaink vannak, melyek hátráltatják a hatékonyságunkat?

Sajnos nagyon találékonyak vagyunk ezen a területen, és ahogy írtam, ez teljesen egyénfüggő. Sőt ez igazából helyzetfüggő is, hiszen vannak olyan szokások, amik adott körülmények között rosszak, más körülmények között azonban jók is lehetnek. Egy brókernek jól jön, ha minden reggel elolvassa, meghallgatja a politikai és gazdasági híreket. Ezt neked azért nem tanácsolnám. Gondolatébresztőnek álljon itt néhány példa:

  • nem tudunk nemet mondani
  • mindenbe azonnal belefogunk
  • hagyjuk, hogy bárki bármikor félbeszakítson
  • reggel olvassuk az e-maileket
  • halogatjuk a kellemetlen feladatokat
  • olyan dolgokkal foglalkozunk, melyeket szeretünk csinálni, de nem a legfontosabbak
  • stb...

A rossz az, hogy gyakran nem is vesszük észre ezeket a dolgokat, annyira beépültek életünkbe. Ilyenkor szükséged lehet egy tükörre, melyben megláthatod ezeket a dolgokat. A gyakorlatban segítek neked létrehozni ezt a tükröt.