Hatékonyságod felszabadítása

Miben vagy igazán jó? Miben vagy a legjobb?
Lehet, hogy nem azt csinálod, amit igazán szeretnél?

Szoktál ezen gondolkozni?

Én ilyen szempontból nagyon szerencsésnek érzem magam. Gyakorlatilag mindig is olyan dolgokkal foglalkoztam, ami érdekelt. Informatikával, ami már gyerek korom óta vonzott. Sokáig programoztam, még ma is szívesen nézek bele a kollégáim munkájába :).
Aztán hamar elkezdtem vállalkozni, ami a másik dolog az életemben amit nagyon szeretek. Szeretek önmegvalósítani, és szerencsére a legtöbb munkánk teljesen saját fejlesztés, sok közülük saját ötlet.
Nagyon régóta érdekelt a hatékony munkavégzés, az optimális időbeosztás és végre most kipróbálhatom ebben is magam. Megmondom nagyon élvezem, és ezt a környezetem is pozitívan értékeli.

Sajnos ezzel nincs mindenki így. A minap beszélgettem egy régi ügyfelünkkel.
Számlázó programunkat használja a magánvállalkozásában, már vagy 5 éve. Egy régiségkereskedése van, jól megy a vállalkozása, mégsem éreztem azt, hogy túl boldog lenne.
Félve megkérdeztem tőle, hogy a programmal van-e valami gondja. De nem azzal volt, szerencsére vagy sajnos (inkább azzal lett volna).

A kérdésemre elmondta, hogy az életével van a probléma (hú ez súlyos), igazából megyeget a vállalkozása, nem is panaszkodik, bár nagyon nem tud fejlődni, de meg tud élni belőle és ez manapság már egy jó dolog (mondta Ő).
Viszont rájött, hogy nem is ezt szeretné csinálni, igazából soha nem is szerette ezt csinálni, csak megörökölte ezt a boltot. Szereti a régi dolgokat, de inkább a restaurálást, mint a kereskedést. A kereskedés viszont elviszi minden idejét, így nem tud azzal foglalkozni, amit igazából szeretne.

Ekkor jutott eszembe, hogy én mennyire szerencsés vagyok.
Sőt arra is rájöttem, hogy ez a dolog, mármint, hogy nagyon szeretem amit csinálok, segített sokszor, hogy szinte lehetetlen mennyiségű tennivaló között tudtam lavírozni (na persze néhány hatékony technika is segített, amit itt hetente veled is megosztok).

Úgyhogy azt tudom tanácsolni, hogy kutasd fel munkádban azokat az elemeket, amiben igazán jó vagy, amit szeretsz csinálni.
Amit nem szeretsz, azt próbáld meg kiszervezni, vagy ha nem muszáj azt csinálnod (van ilyen is), akkor egyszerűen építsd le azt az üzletágat.

A legerősebb anyagi motiváció sem képes a hatékonyságodon annyit növelni, mint amikor azt csinálod, amit szeretsz, amihez igazán értesz.

Gyakorlat - Miben vagy profi, miben szeretnél profi lenni

  • Írd össze azokat a dolgokat, azokat a képességeket amiben igazán jó vagy.
  • Írd össze azokat, amiket szeretsz csinálni, amit örömmel végzel.
  • Hasonlítsd össze azzal, amit most nap mint nap csinálsz. Mennyit kamatoztatsz ebből?

Ha most döbbensz rá, hogy évek óta nem azt csinálod, amit igazán szeretnél, akkor szedd össze minden erőd és bátorságod, és dolgozz ki egy cselekvési tervet, hogyan tudnád szép fokozatosan életedet egy másik mederbe terelni.

Nem kell megijedni, nem kell kapkodni, de a fejedet sem kell a homokba dugni. Nem szabad feláldoznod magad, mert ez hosszú távon valószínűleg annak sem jó, akiért ezt az áldozatot meghoztad. Hidd el, sokkal boldogabb leszel, és ez a boldogság a szeretteidre is át fog sugározni, ha azt csinálod amit szeretsz, vagy legalább azt is.

Attól azért óvlak, hogy drasztikus változást tervezzél rövid időn belül, bár ha meg van rá a lehetőséged, csak nem mertél eddig belevágni valami ok miatt, akkor tedd meg bátran.
Már az is jó, ha elkezdesz a dologgal foglalkozni, minden nap csak egy kicsit. Észre fogod venni, hogy csodálatos módon egyre több olyan információ és lehetőség kerül a közeledbe, ami előre visz ezen az úton.

Nagyon sokat segít, ha elképzeled magad már ebben az új világban. Minél részletesebben tudod átélni, hogy már azt csinálod, amit szeretnél, annál hamarabb következik be ez a dolog.

Ezeket miért is írom egy időgazdálkodással kapcsolatos blogon? Teheted fel a kérdést.

Nagyon is sok köze van mindennek az időgazdálkodáshoz. Hiszen az időgazdálkodás egyik fontos eleme a hatékonyság. Nagyon hatékony, hosszabb ideig csak abban tudsz lenni, ami tényleg igazán érdekel, ami lelkesít.

A másik, ami miatt szintén az időgazdálkodáshoz tartozik ez a kérdés, az pedig a cél.

Mi is a célja a hatékonyabb időgazdálkodásodnak?

Hát nem az, hogy mostantól kétszer annyi olyan dolgot tudj elvégezni, amit eddig sem szerettél.
Az időgazdálkodás csak egy eszköz, de a végcél mégis csak az, hogy boldogan élj, ezt pedig akkor tudod igazán megtenni, ha olyan dolgokkal foglalkozol, jobbára a munkád alatt is, ami ezt kielégíti.

Természetesen mindig lesznek olyan dolgok, amit nem szeretsz és meg kell csinálnod (nekem is vannak, bár egyre kevesebb), de azokat is könnyebben teszed meg, ha tudod, hogy utána olyannal foglalkozhatsz, ami viszont nagyobb örömöt okoz.