Személyes tűzfalad kiépítése

Ha egy dolgot kellene megnevezned, hogy miért nem tudtad befejezni a mai munkádat, akkor mit neveznél meg fő oknak?

Tudom, hogy nehéz egy ilyen okot megnevezned, mivel nagyon sok indokot tudsz felhozni, erre. De azt hiszem előkelő helyen áll az a probléma, hogy valamilyen kommunikáció, ami hátráltatott a tervezett munkáid elvégzésében.

Ezek több csoportba is sorolhatók:

* Személyes (munkatárs, partner)
* Telefon
* SMS, e-mail, MSN, Skype

Talán a legnehezebb kihívás, a személyes találkozók korlátozása, akár egy munkatársadról, vagy egy partneredről legyen szó.
Pedig el kell gondolkodnod, hogy mit tehetsz, mert különben a napod egy jelentős része veszik el, ezekkel a nem mindig hasznos dolgokkal.
A munkád közben bejövő telefonok, szintén ki tudnak abból zökkenteni, így azok hosszától függetlenül hátráltatnak, elveszik az idődet.
A nem azonnali választ igénylő csatornákkal kicsit jobb a helyzet, de ezek is nagy önuralmat és fegyelmezettséget követelnek, amennyiben nem szeretnéd az egész napodat elvesztegetni. Mindenképpen elmondható, hogy időben és rendszerességben is korlátoznod szükséges ezeket a dolgokat.
Például meghatározod, hogy naponta csak egyszer, esetleg kétszer olvasod az e-maileket, sms-eket.
MSN, Skype és társait egyáltalán nem ajánlom, hogy munkaidőben használd, kivéve ha Te kezdeményezed a kapcsolatot.

Legnehezebb kérdés a telefon és a személyes kommunikáció. Ez esetben az a legjobb, ha megtalálod azt az optimumot, amire szükség van, de még nem lehetetleníti el a munkádat.

Azon kívül, hogy ezt megállapítod, fel kell állítanod valamilyen "tűzfalat", ami csak a szükséges és hasznos beszélgetéseket engedi át. Sőt azokat még ütemezi is. Tűzfal alatt, most nem egy szoftvert értek, hanem azt, hogy definiáld egyértelműen, hogy mikor és milyen témában vagy azonnal elérhető.
Ehhez szükséged lesz kollégáidra, akik átveszik tőled a kommunikáció egy részét. Ha ezt nem tudod megtenni, akkor nem fogsz tudni magadnak nyugodt körülményeket, és hosszabb szabad időket sem teremteni.
Az ütemezésre egy ötlet, hogy a cégen belüli kommunikációt korlátozod minden óra 50-től egészig, ezen intervallumon kívül ezt nem engedélyezed.
Másik lehetőséged, hogy az azonnali választ igénylő csatornákról áttereled a ritkább, de írásos interekciót igénylő csatornákra a megbeszélni valókat, azaz tipikusan e-mail-ban várod a kérdéseket és az információkat.

Első lépésként érdemes naplózni e tevékenységeidet, azaz megállapítani, hogy ténylegesen mennyi időt töltesz, akár feleslegesen különböző kommunikációkkal.

Ha van már tapasztalatod ebben a témában, kérlek oszd meg velünk!