A kevesebb sokszor több

Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy a munkával eltöltött időd fele, teljesen felesleges?

Ugye nem hangzik túl jól?

Pedig sajnos az átlag ez. Lehet, hogy nem is tudsz róla, hogy ez így van. Lehet, hogy bedugod a fejed a homokba és nem akarsz erről tudomást venni. Lehet, hogy már Te is rájöttél erre és elkezdtél ezen változtatni, ennek nagyon örülnék.

Nem is olyan régen még én is ugyanebben a cipőben jártam. Napi 12-14 órát dolgoztam, és valahogy mégsem mozdultak előre a dolgok. Küzdöttem a fennmaradással, nem maradt időm a családomra, barátaimra, sőt már kezdtem a munkámat is utálni. Már azon gondolkoztam, hogyan lehetne kiszállni az egészből.

Nem értettem, hogyan lehet ez, hiszen folyamatosan hasznos dolgokkal foglalkozok, olyanokkal, amire szüksége van a cégemnek. Ki csinálná meg, ha nem én, hiszen én látom át ezt a dolgot, én értek ehhez.

Tudtam, hogy ez már túl sok.
Bezártam az irodám ajtaját, elővettem egy füzetet, és elkezdtem összeírni az összes aktuális feladatomat, kötelezettségeimet. Azokat, melyeket beterveztem, melyeket valakinek vagy magamnak megígértem, melyeket rendszeresen kell csinálnom a munkámban, stb...
Körülbelül a negyedik oldalnál tartottam és olyan 80 feladatnál, amikor kezdtem ráébredni valamire.

Mire?

Arra, hogy teljesen reménytelen, hogy ezeket a feladatokat és a többit, ami holnap meg holnapután jön, valaha is meg tudjam oldani. Elkezdtem azon gondolkozni, hogy miért is csinálom ezeket a feladatokat. Persze az első válasz az volt, hogy ezek szükségesek, ahhoz, hogy a vállalkozás működjön, fejlődjön.

De hova is fejlődjön? És egyáltalán miért is fejlődjön? Miért is vágtam bele a vállalkozásba? Ezt akartam csinálni?

Amint ezeken a kérdéseken elkezdtem gondolkozni, rájöttem, hogy nem jó irányba haladok. Illetve azt sem tudom, néha hogy merre haladok. Olyan dolgokat csinálok, amik teljesen feleslegesek, ha onnan nézem, hogy mik is a valódi alapvető céljaim. Olyan dolgokat végzek, amiket más is el tudna végezni, csak persze még arra sem volt időm, hogy kiadjam őket. Arra gondoltam gyorsabb, ha én megcsinálom.

Miért gondoltam, hogy ezeket a dolgokat kell csinálnom, és hogy nekem kell csinálnom?

Azért mert rossz szemszögből néztem a dolgokat. Az évek alatt szép lassan beletemetkezve a munkába, elfelejtettem az igazi céljaimat, a vágyaimat. Egy másik, nem célirányos, hanem inkább feladat alapú nézőpontom alakult ki. Ebből a nézőpontból persze nagyon jól dolgoztam, akár még hatékonynak is nevezhettem volna, amit csinálok. Csak épp nem abba az irányba haladtam, amerre kellett volna.

Ezért azt tanácsolom, hogy néha (legalább évente) érdemes átgondolnod azt, hogy merre haladsz, hogy valóban erre akarsz-e haladni, hogy ez az irány összeegyeztethető az alapvető értékeiddel, céljaiddal. Érdemes végiggondolni, hogy tényleg azokat a feladatokat végzed, ami előrevisz, és tényleg neked kell ezeket a feladatokat végezni.

Ne hidd, hogy az idővel csökkenni fog a feladataid száma. Ezt a tendenciát csak akkor tudod megállítani, ha el tudod dönteni, hogy valójában mi a fontos, és ez alapján, nem akarsz mindent elintézni, hanem azokat akarod megtenni, amik céljaid irányába visznek.

Persze a fejedet továbbra is bedughatod a homokba, ne írd össze a feladataid, koncentrálj a sürgősekre a fontosak helyett, hisz úgysem tudod melyek azok. De ha így teszel, akkor elveszíted a reményt, hogy megvalósítsd valódi céljaidat. Ugye nem ezt akarod?

Ha azonban szembenézel a céljaiddal, alapelveiddel és ez alapján szelektálsz a feladataid között, netalán kiadod őket, akkor elindulhatsz a jó irányba. És ne hogy azt hidd, hogy így kevésbé leszel eredményes, pont ellenkezőleg. Sokkal hatékonyabb és eredményesebb leszel ráadásul mindezt kevesebb idő alatt.

Én azt mondom, hogy boldogabban, nyugodtabban és meglepő módon még hatékonyabban is élheted az életed, ha elsősorban a legfontosabb dolgaidra, legfontosabb céljaidra koncentrálsz, ezekre fókuszálsz.

A baj csak az, hogy nehéz eldönteni, hogy melyik az a fele, amit meg kell tenned és melyik az, amelyiket nem. Igazából nem is olyan nehéz eldönteni, csak elég mélyre kell ásnod. És ugye ásás nem a legkönnyebb munka, főleg ha már kemény a talaj.

Vannak technikák, amivel meg lehet lazítani a talajt, és most nem kell semmi nagyobb hókusz-pókuszra gondolni.
Azért némi nyugalmat kell hozzá teremtened, ami már önmagában nagy feladat lehet sok embernek. Ezekre a technikákra a 21 napos tanfolyam új anyagában kitérek.

A lényeg, hogy ismerd fel a céljaidat, keresd meg újra azokat az alapokat, melyek mentén felépítheted azt az életet, amit valójában élni akarsz.

Indítsd el a változást! Húzz ki a listádról egy feladatot végleg.
Melyik lenne neked az a feladat, ami még rajta van a listádon, de ha jobban belegondolsz, akkor ezt nem kellene megoldanod, vagy nem neked kellene?

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.

Idő

Kedves...
Sajnos igaza van !
Üdv
H Miklós

Kedves Miklós ! Bár ne lenne

Kedves Miklós !

Bár ne lenne igazam. De ahogy írtam, ez egy átlag, azaz nem mindenkire érvényes.
Azt szeretném, ha az olvasóim közül egyre kevesebbre lenne érvényes.

Aki elvégezte a 21 napos tanfolyamomat és naponta gyakorolja is az ott tanultakat, az óriási fejlődésről számol be nekem.

Azaz néhány jó szokás kialakításával lényegesen növelhető a személyes hatékonyság.
Ha azon kívül, hogy hatékony vagy még tudod is az irányt, akkor valóban mindent elérhetsz.

Horváth Győző
időgazdálkodási tanácsadó
A "Cél és eredmény alapú időgazdálkodás" módszertan kidolgozója.

Idő-zítés

Ami késik az nem múlik...
Amikor tudom alkalmazni a tanultakat akkor tudok haladni a feladataimmal és delegálásukkal.
Érdemes a 21 naposra jelentkezni, csak fontos az alkalmazni a tanultakat.
Remélem az újdonságokról a régi résztvevők is kapnak tájékoztatást.

Plusz 6 hónap támogatást tartalmaz a tanfolyam

A tanfolyam anyaga folyamatosan frissül.
Körülbelül negyedévente elkészül belőle egy teljes kivonat.
Ezt elküldjük azoknak, akik még a 6 hónap támogatási időn belül vannak. A következő verzió november 1-én jelenik meg, ekkor küldöm el a régi hallgatóimnak.

Valóban a tanultak alkalmazása mint mindenhol, itt is kritikus.
Én nem is úgy fogalmaznék, hogy alkalmazása, hanem, hogy kialakítani a megfelelő szokásokat. Ez természetesen azt jelenti, hogy egy ideig 3-4 hétig nagyon oda kell figyelni, fókuszálni kell arra a szokásra amit ki akarunk alakítani, pl. reggel az e-mailek és a böngészés helyett "le kell takarítani" az asztalunkat és ki kell "üríteni" a fejünket, majd ütemezni az adott napot. Ez mindössze 5 perc minden reggel, de órákat érhet naponta.

Ez egy szokás, amit ki lehet alakítani, úgy, hogy egy hónapig minden reggel ezt csinálod. Rakj ki egy sárga cetlit a monitorodra, ami erre a szokásra figyelmeztet.
Egy hónap után már nem kell erre annyira fókuszálnod, mert beépült a szokásaid közé. Látod a hasznát, tehát csinálod.
Ha ez kialakult, akkor jöhet a következő jó szokás kialakítása.