Mit tanulhatunk a McDonald's-tól?


Sütni valószínűleg nem. Persze van akinek ízlik, de ebbe most nem szeretnék belemenni.

Na de akkor mit is tanulhatunk?

A marketingesek nagyon sokat írtak már a McDonald's-ról. Valóban sok marketingfogást is tanulhatunk, de most még nem is erről akarok írni.

Én kizárólag az időgazdálkodás szempontjaiból szeretném most a McDonald's filozófiát boncolgatni.
Több dolgot is elleshetünk, a működéséből, ami segíti saját vállalkozásunkat is hatékonyabbá tenni, valamint nagyon sok időt adhat nekünk vezetőknek, ha megértjük a működését.

Először is, látott már valaki ácsorgó alkalmazottat a McDonald's-ban?

Én még nem láttam, előttem inkább az a kép van, hogy mindenki sürög-forog, teszi a dolgát gyorsan és hatékonyan. Mintha egy futószalag mellet raknák össze a reggelimet, olyan precizitással, mint egy autógyárban.
Mindenki pontosan tudja, hogy melyik folyamatot kell csinálnia, az mennyi ideig tart. Nincs az, hogy percenként odamegy a főnökéhez, hogy mondja meg, mit és hogyan csináljon.
Képzeld csak el, milyen jó is lenne, ha a céged is így működne! A Te folyamatos közreműködésed nélkül mennének a dolgok, akár be sem kellene menned a munkahelyedre, mert tudod, hogy a dolgok jól működnek.

Persze tudom, hogy egy gyorsétterem nem ugyanolyan, mint a Te vállalkozásod, de ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy nálad is vannak olyan folyamatok, melyeket automatizálhatnál, delegálhatnál, kiadhatnál. Ha szétboncolgatnád elemeire a céged működését, meglepődnél, hogy mennyi ilyen apró dolog van.
Ha csak ezek a dolgok zökkenőmentesen mennének a Te tevékeny részvételed nélkül, az mennyit érne neked? Azokkal a dolgokkal foglalkozhatnál, amelyekkel tényleg neked, mint vezetőnek kell foglalkozni, azaz tervezhetnéd a céged jövőjét, irányát. A céged menedzselésével már nem neked kellene foglalkozni.

A másik, és talán még fontosabb. Ezt a vállalkozást úgy hozták létre, hogy azt el lehessen adni, bárkinek át lehessen adni. Azaz a tulajdonos az egész vállalkozását kiadhatja, az összes feladatát delegálta. Ezután azt csinál, amit akar, teljes mértékben nélküle is működik az egész konstrukció, ráadásul pontosan úgy működik, mintha ő még mindig részt venne ebben.

Ezt hogyan lehetett megtenni?

Természetesen csak úgy, ha minden célt, eredményt és feladatot pontosan definiáltak. Olyan részletességgel leírtak, hogy azt ennek alapján már szinte bárki meg tudta valósítani.

Minden vállalkozás fejlődésében eljön az a pillanat, amikor bizonyos dolgokat át kell adni másnak. Ez néha fájdalmas, néha könnyebb.
A könyvelés feladatát, szinte mindenki boldogan adja át, míg más feladatokhoz ragaszkodunk, pedig valószínűleg, más is meg tudná azokat csinálni.

A legjobb az lenne, ha már eleve úgy állnánk neki a vállalkozásnak vagy egy új projektnek, hogy tudjuk, hogy azt ki fogjuk adni másnak. Ha így teszünk, akkor már az elején leírjuk, azokat a feladatokat, lépéseket, melyeket másnak majd meg kell tennie.

És ez a lényeg. Itt szokott már eleve kudarcba fulladni a delegálás, a kiszervezés. Nem definiáljuk hajszálpontosan, hogy mi a feladat, mit várunk el, mik a célok és eredmények. Nem teremtjük meg az alapfeltételeket, nem szánjuk rá azt az időt az elején, mely bőségesen megtérülne a későbbiekben.

Melyik volt az a feladat, amit legutoljára delegáltál? Milyen érzés most? Megkönnyebbültél, vagy aggódsz?

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.

Delegálás

Alkalmazottként sokat delegáltam. Már az első munkahelyemen is egész nap rejtvényt fejtettem és néhány időhúzós hölgy rendesen utált is érte. No, nem ezt hívják jó munkahelyi referenciának. :)
A lényeg: főnöknek, kollégának, mindenkinek aki arra járt el tudtam mondani, hogy mit hogy kell tegyen, mikor és mikorra legyen meg, közben én csak a beérkező telefonokkal foglalkoztam és amivel éppen kedvem volt. Mindezt nagyon jó hangulatban és eredményesen, hatékonyan. Mikor a főnök nem volt benn minden megvolt határidőre és mindenki hazament amikor lejárt a munkaidő.
Így, hogy magamnak dolgozom ez sokkal nehezebb. Vajon miért? Így talán kissé nehezebb átlátni, hogy mi delegálható? Vagy az a probléma, hogy egyszerűen nincs kinek delegálni egyelőre?

Alkalmazott vs vállalkozó

A kettő egészen más.

De azt hiszem erre már Te is rájöttél.
Alkalmazottként nem volt túl nagy felelősséged. Amilyen feladatokat rád osztottak, azt megoldottad, vagy ha volt rá lehetőséged, akkor ügyesen delegáltad.

Vállalkozóként, minden feladat rád hárul. Ha egyedül vagy és nem tudod a feladatokat szétosztani, delegálni, akkor valóban nagyon nehéz.

Megoldás, az lehet, hogy pontosan összeírod, definiálod a feladataidat. Majd egyenként végignézed, hogy ezek közül mi az amit ki tudsz adni, esetleg egy alvállalkozónak, vagy ha megéri felvenni, akkor egy alkalmazottnak.

Amelyik feladat ilyen jellegű, azt nagyon pontosan definiálnod kell, meg kell határoznod az elfogadható eredményeket és ki kell alakítanod az ellenőrzést.
Ha ezt megteszed, amihez egy szoftvert tudok ajánlani, akkor nyugodtan kiadhatod ezt a feladatot.

Amíg egyedül csinálsz mindent, addig nem vállalkozó vagy, hanem alkalmazott, csak épp a saját alkalmazottad.