Mit tehet egy cégvezető gazdasági válság idején?

A TV-ben azt hallani, hogy magánemberként jobb, ha semmit nem teszünk.
Ez persze elsősorban a pénzügyeinkkel kapcsolatosan hangzik el. Nem értek ezzel sem teljesen egyet, de cégvezetőként biztos, hogy nem érdemes passzívan szemlélni az eseményeket.

De akkor mit is lehet tenni, hogy a legkevesebb negatív következménnyel járjon cégünk számára ez a válság? Esetleg még jól is jöjjünk ki.

Mivel azt hiszem nincs olyan ember, aki ezt meg tudná mondani, hasznos lehet, erről beszélgetni.
Ezért kérlek, írd be a blog alatti megjegyzésbe a véleményed!

Én itt most kifejtem az én véleményemet, amin szintén lehet vitatkozni.

Szerintem semmiképpen nem helyes, ha bedugjuk a fejünket a homokba és azt mondjuk, majd csak lesz valahogy. Vagy nem mi idéztük elő ezt a helyzetet, akkor oldják meg azok, akik miatt történik ez a dolog.
Ezt könnyű mondani, de felelős vezetőként ezt mondva, ugyanolyanok lennénk, mint aki előidézte ezt a válságot. Miért? A munkatársaink szintén nem tehetnek erről a válságról, mégis ha nem teszünk semmit, akkor lehet, hogy ők emiatt vesztik el az állásukat.

Felelős vezetőként, felelős emberként tennünk kell valamit.

De mit is tegyünk?

Azt hiszem első lépésként már az is hasznos, ha gondolkozunk, beszélgetünk arról, hogy milyen folyamatok indulhatnak el, milyen változásokra kell felkészülnünk. Készüljünk fel a változásokra, tervezzünk előre, esetleg több forgatókönyv alapján is.
Fel kell készülni, például, hogy gyengül a forint, akár nagymértékben is. Fel kell készülni arra, hogy az alvállalkozóink egy része fizetésképtelenné válik, csökkenek a megrendeléseink, stb.

Mivel nem tudjuk pontosan, hogy mi fog történni, ezért tegyük meg azokat a dolgokat, melyek biztosan segítenek, bármilyen forgatókönyv is valósul meg. Sőt, ha nem lesz nagyobb válság, akkor ezzel a felkészüléssel még nyerhetünk is.

Mire is gondolok?

Tisztázzuk a cégünk jelenlegi helyzetét

  • Hogyan áll a cég pénzügyi helyzete, kintlevőségei
  • Milyen tartalékaink, esetleg kötelezettségeink vannak
  • A futó projektek készültségi foka, ütemterve
  • Egyes munkák, munkafolyamatok hatékonysága
  • Cégen belüli kommunikáció. Most minden változásra nagyon gyorsan kell reagálni.

Tehát tisztában kell lennünk azzal, hogyan állunk, valamint azzal, hogyan tudnánk hatékonyabban (kisebb költséggel, nagyobb eredménnyel) dolgozni.
Meg kell erősítenünk a cégen belüli kommunikációt, annak érdekében, hogy az információ hamarabb eljusson hozzánk, ami alapján a változásokat elindíthatjuk. A változásokat gyorsan kell kommunikálnunk cégen belül is, hogy az egész cég gyorsan reagálhasson.

Hogyan tudunk gyorsan reagálni a változó körülményekre?

Természetesen akkor tudunk gyorsan reagálni, ha pontosan ismerjük a cégünk helyzetét, és a lehetőségeinket.
Ehhez szükségünk van olyan eszközökre, melyek segítenek dokumentálni, rendszerezni a cégen belüli információkat. Ki kell alakítanunk, vagy frissítenünk kell a cég működési szabályzatait, a kommunikációs szabályzatokat.
Ez alapján létre kell hoznunk egy olyan rendszert, mely összefogja a projekteket, folyamatokat, feladatokat és aminek a segítségével, hatékonyabban tudjuk működtetni a cégünket.

Ha ezt ki tudjuk alakítani, akkor nagyot lépünk előre, függetlenül attól, hogy a külső körülmények hogyan alakulnak. Fel leszünk vértezve a változásokkal szemben, hiszen egy olyan eszközre támaszkodhatunk, ami segít gyorsan reagálni, bármilyen változás is történjen.

Ha kérdésed, véleményed van, kérlek oszd meg velem!