Milyen eszközt használjunk? (hardverek)

Egyik nagy, talán a legnagyobb vitatéma az időgazdálkodással foglalkozó szakemberek között ez a kérdés.
A vita fő kérdése, hogy elektronikus vagy papír alapú eszközt jobb-e használni.

A kérdés egyébként tényleg nagyon fontos szerintem is, és a blog végén el is fogom árulni az én álláspontomat.

Én annyiban pontosítanám a kérdést, hogy: Milyen eszközt használjak?
Azaz neked személy szerint, melyik az az eszköz, ami a legalkalmasabb arra, hogy növelje a munkád és a személyes hatékonyságodat? Milyen eszköz szolgálja az időgazdálkodásodat legjobban?

Ezt a kérdést mindenki maga tudja eldönteni, de ehhez érdemes néhány szempontot figyelembe venni. Mielőtt rátérnék ezekre a szempontokra, nézzük is meg, hogy milyen lehetőségeink vannak.

Nagyon sok lehetőségünk van, ez is okozza a problémát, hiszen nem tudjuk mindegyiket kipróbálni elég ideig, hogy eldönthessük melyik is lenne hosszú távon az igazi. Ezért aztán sokan (legtöbben) nem használnak semmilyen eszközt.
Pedig abban minden időgazdálkodás szakember egyetért, hogy valamilyen eszközt kell használni, mert a fejünk nem erre való.

Az eszközöknek több fajtájuk is van, melyeket kombinálva is használhatunk, sőt azt mondhatom, hogy hiába lenne jó egy darab eszközt használni mindenre, jelenleg még az eszközök kombinációja hozza talán a legjobb eredményt.

 • Papír alapú eszközök
 • Hardverek
 • Szoftverek
  • Általános szoftverek
  • Speciális szoftverek

Papír alapú eszközök

Van olyan eszköz, ami papír alapon és elektronikus formában is létezik. Ilyen elem a naptárunk is, ami az egyik kihagyhatatlan eleme időgazdálkodásunknak. Hogy milyen naptárt használjunk, az szintén vitatéma, erre is kitérek még egy külön bejegyzésben.
Másik papír alapú eszköz elsősorban a információk, referencia anyagok tárolására használható, ezek a különböző mappák.
Harmadik fontos terület az ideiglenes információ kezelésére, és a jegyzetelésre használható eszközök. Ezek egy fehér laptól egészen a komplex filofaxokig terjednek. Az ideiglenes szón már lehet is vitatkozni, mivel aki kizárólag papír alapú eszközt használ, az valószínűleg nem csak ideiglenes tárolás céljából használja ezt.

Hardverek

 • Számítógéped
 • Laptop
 • PDA
 • Okostelefon
 • Minilaptop

Számítógép, laptop

A hardverek terén a legfontosabb elem, számítógéped vagy laptopod. Kihagyhatatlan elem, erre érkeznek az e-mail-ek, ezzel szerkeszted a dokumentumaidat, jó esetben egy erre írt szoftverrel kezeled az időgazdálkodásodat. Hátrányuk a helyhez kötöttségük, a méret és súly miatt, nem nyújtanak olyan rugalmasságot, ami mindenben támogathatná a hatékony időgazdálkodásunkat.
Ha le tudunk ülni melléjük, akkor abban a pillanatban ezek lesznek a leghatékonyabb eszközeink. Kényelmesek, gyors beviteli lehetőségeket kínálnak, a nagy képernyő pedig segíti az áttekintéseket.

PDA és okostelefon

Elsősorban kiegészítő eszközként jöhetnek szóba, a fizikai korlátok miatt. Kicsi a kijelző, nehézkes a szövegbevitel. Ugyanakkor, mivel kicsik, ezért mindig magunknál tarthatjuk, és ez nagy előny. A szövegbeviteli lehetőség hiányát kárpótolhatja, hogy általában rendelkeznek hangfelvevő lehetőséggel, azaz úgy használhatjuk őket, mint egy diktafont.
Címjegyzékünk tárolására is ideálisak, hiszen mindig nálunk vannak.
E mobil eszközöket még egy célra használhatjuk, ez pedig az emlékeztetők, riasztások kezelése. Mivel mindig magunkkal hordjuk, ezért semmiről nem feledkezhetünk meg, ha ide felvittük és beállítottunk rá egy figyelmeztetést is.
A kicsi kijelző ellenére kompromisszumokkal ugyan, de a naptár funkció is használható, főleg ha szinkronizálni tudjuk a számítógépünkkel.

Minilaptop

Ezek az eszközök tudásban megegyeznek egy laptoppal, normál operációs rendszer fut rajtuk (Windows, Linux, ...), csak méretben kisebbek lényegesen. Talán ez lesz a végső megoldás. Én személy szerint már régóta vártam ezeknek az eszközöknek a nagyobb térhódítását. Jelenleg a legismertebb képviselője ennek a szegmensnek az Asus Eee nevű eszköze.

A használatuk még nem kompromisszum mentes, de a fejlődés töretlen. Ezek az eszközök ötvözik a PDA-k hordozhatóságát, a laptopok beviteli és megjelenítő lehetőségeivel.
Amennyiben sikerül megoldani még néhány technikai feladatot: képernyő felbontást kicsit még növelni, a használati időt lényegesen növelni, és a súlyukat még csökkenteni, akkor valóban elég lehet egyetlen eszköz a teljes időgazdálkodási rendszerünk kézben tartására.

Szoftverek

Egy bizonyos szint felett, ma már szoftverek nélkül nem lehet fokozni a hatékonyságot. Annyi információ, projekt, feladatot kell hatékonyan jó minőségben kezelnie egy vezetőnek, menedzsernek, vagy irodai alkalmazottnak, amihez szükségesek már a szoftveres megoldások is.

A következő bejegyzésben azokról a szoftverekről lesz szó, melyek nagy mértékben segítik a hatékonyságunkat.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.

Merre haladunk a papíros vagy elektronikus irányba

Szerintem már a részben eldőlni látszik, hogy az internet használok nagyobb része az elektronikus kütyüket választja.
Várjuk a szoftvert.

Köszönjük a bíztatást

Kedves Feri !

Köszönjük a bíztatást!
Informatikus lévén számomra egyértelmű, hogy melyik irány a jövő.
Ugyanakkor sokan vannak akik más szemszögből nézik a dolgokat, esetleg sokat vannak távol az irodától.
Azt is el kell ismerni, hogy a mai hordozható eszközök még nem tökéletesek minden célra, de azért a világ ebbe az irányba halad.
Akinek meg sok feladata van, netán több munkatárssal, alvállalkozóval dolgozik együtt, ott valószínű, hogy szükség lesz egy szoftveres eszközre is.

A következő héten már a saját szoftverre is rátérek, de előtte a "konkurenciáról" is szeretnék beszélni. Azaz, hogy egyáltalán milyen lehetőségek vannak szoftveres időgazdálkodás támogatásában.

A webes felületű szoftverünk külső tesztelése október 1-én kezdődik, és reményeink szerint a teszteredmények birtokában november elejére lesz kész az éles verzió.

Továbbra is minden érdeklődőt bíztatok, hogy jelentkezzen tesztelésre e-mailben:
info kukac idogazdalkodas pont com címre írt levéllel.

A tesztelőknek egy évig díjmentes lesz a szoftver teljes használata!

mit használok

Amit lehet megpróbálok a gépekkel megoldani, vagy laptopra, vagy E90-re menteni tenni. De az az igazság, hogy mind ezt papírok nélkül nem tudom megoldani. Már azt is a határidő naplóba tervezem, hogy mit hova, mikor, hogy tegyek. Lehet, hogy ez pár nappal a hatodik x előtt, már skatulya.

A papír tervezgetésre tökéletes

Azonban, ha később valamit meg akarsz találni, arra a papír gyakorlatilag alkalmatlan.
Lefogadom, hogy a papírra írt ötleteink, gondolataink, feladataink nagy részét (több mint 90%), soha nem olvassuk el újra.

Persze ez nem csak a papír hibája, hanem annak, hogy nincs mögöttünk egy rendszer, egy módszer, ami segíteni, hogy mit hova írjunk és azt mikor és hogyan nézzük át, stb.

A számítógépen tárolt információk, főleg, ha egy adatbázisba kerülnek, akkor könnyen visszakereshetők.

Régen számtalanszor volt, hogy szükségem lett volna egy régebbi ötletemre, de az a cetli, amire felírtam már nem volt meg és akkor még nem vezettem be gépbe ezt az információt.

Amióta rendszeresen (naponta) átvezetem egy szoftverbe az információkat (minden információt 1 szoftverbe), azóta egy ilyen helyzet megoldása 1 perc. Egyszerűen beírom szoftver keresőjébe (mint modjuk a google-ba) azt a szót, amit úgy gondolok, hogy benne kellett hogy legyen, és már listázza is a találatokat.
Sőt legtöbbször még a keresőre sincs szükség (kényelmességből használom), mert az információkat strukturáltan helyezem el, így könnyen rátalálok később is.

időgazdálkodás

Era - Online Iroda

Én a google naptárprogramját használom és asus eee pc-vel rohangálok, ha kiteszem a lábam a lakásból. Tényleg nagyon jó dolog. Most kipróbálom az időzítő szoftvert is, mert előfordul velem, hogy az interneten kutatva időt túllépve elkalandozok.

Próbáld ki a btime szoftvert is!

Ezeket és még egy csomó időgazdálkodással és szervezéssel járó feladatot lát el, az új szoftverünk:

btime

Próbáld ki bátran!