Alapvető értékek szerepe életünkben

A nyári szünet és a különkiadás után visszatért a régi rend:
Ha kedd, akkor egy kis időgazdálkodás, egy kis hatékonyság fejlesztés.

Lehet, hogy nagyon komolynak tűnik ez a cím, főleg így nyáron. De ahogy azt az előző bejegyzésben is írtam, most van lehetőséged felkészülni arra az időszakra, amikor majd nagyobb erőket kell megmozgatnod.
Ha most nem készülsz fel, akkor a feszített munka mellett, erre már nem lesz időd, így lehet, hogy megint elveszítesz egy alkalmat arra, hogy helyesebb irányba fordítsd életed.

De mi is a helyes irány?

Erre nincs mindenki számára érvényes szabály, hisz mindenkinek mások az értékei, a céljai. Hogy mik ezek, azt mindenki maga tudja. Tényleg neked mik az alapvető értékeid, amikre támaszkodhatsz, amiket el akarsz érni, amiket ki akarsz fejleszteni? Jó, ha ezt a kérdést minél előbb tisztázod.

Miért kell tisztázni az alapvető elveidet?

Gondolj csak bele, mennyi információ ér naponta és emiatt mennyi döntési helyzet alakul ki. Kisebb-nagyobb döntéseket hozol, szinte folyamatosan egész életedben:

 • Elolvassam ezt a hírt, vagy inkább lapozzak tovább?
 • Felhívjam a fogorvost, vagy ráér még később?
 • Elengedjem a fiamat a "Szigetre"?
 • Váltsak sávot, hogy még átérjek ezen a zöldön?
 • Most olvassam az e-mail-eket, vagy előbb tervezzem meg a napom?
 • Megnézzem az esti filmet, vagy inkább olvassak egy könyvet?

- Mi alapján hozod meg a döntéseidet?
- A döntéseid jók voltak vagy nem?
- Egyáltalán hogyan tudod eldönteni, hogy jók voltak-e?
- Mihez képest voltak jók?

Ha nyugodt és egyszerre hatékony is akarsz lenni az életben, munkádban, akkor ezekre a kérdésekre válaszolnod kell.

Ahhoz, hogy értékelni lehessen egy döntést, kell egy viszonyítási alap. Egy döntés lehet valaki számára jó, és ugyanez a választás egy másik ember számára rossz.

Például: Buszlimuzint vegyek vagy inkább egy kombit? Dizelt vagy benzineset? Hegyekbe vagy tengerpartra menjünk nyaralni?
Ezt a gyönyörű képet vegyem meg, vagy cseréljem le a sokat fogyasztó hűtőmet?

A döntési helyzetnek a lényege, hogy nem egyértelmű, hogy melyiket is válasszuk. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy egy döntésünk akkor volt jó, ha hosszú távon abba az irányba visz minket, ahova el szeretnénk jutni.

Hogy hova is szeretnénk eljutni, azt pedig az alapvető értékeink határozzák meg.
Minél inkább tisztában vagy ezekkel az értékekkel, annál jobb döntéseket hozol, és annál könnyebb és gyorsabb lesz meghozni, ezeket a döntéseket. Nyilván máshogy döntesz adott helyzetben, ha az alapvető értéked inkább az "anyagi függetlenség", mint a "környezettudatosság".

Ha nem vagy tisztában ezekkel az értékekkel, akkor a döntéseid nem egy irányba fognak vinni. A célodhoz vezető utat sokkal hosszabban fogod megtenni, ha egyáltalán elérsz a célhoz.
Nem egyenesen előre a célod felé tartasz, hanem néha előre mész, de néha kitérsz jobbra vagy balra, sőt van, amikor hátrafelé is mész, mert akkor abban a pillanatban azt tűnt a jobb választásnak.

Légy tisztában alapvető értékrendeddel! Keresd meg azokat az értékeket, amiket képviselni akarsz, amiket el akarsz érni! Ezáltal tisztábban fogod látni a hosszú távú céljaidat is, közelebb kerülhetsz hozzájuk.
Ha tisztábban látod a célt, az utad is egyenesebb lesz. Jobb döntéseket hozol, kevesebb kitérőt teszel.
Jobban tudod majd előkészíteni, megtervezni a projektjeidet.

Hogy hogyan tudod jobban kezelni a projektjeidet, hogyan érheted el gyorsabban a céljaidat, ezt a 21 napos tanfolyam alatt megmutatom neked.

Gyakorlat - alapvető értékeink meghatározása

 • Időgazdálkodás mappádba (nincs még ilyen, hozz létre egyet), nyiss meg egy új file-t "értékeim" néven.
 • Sorold fel benne azokat az értékeket, melyek fontosak számodra, melyeket el akarsz érni, melyekre felnézel.
 • Az olyan alapvető értékeken kívül, mint a család, őszinteség, nyugalom, vedd számba azokat is melyek speciálisabbak ezeknél és igazán rád jellemzőek, illetve szeretnéd, ha rád jellemzőek lennének. Ilyen lehet például az egészséges életmód vagy s nagyobb türelem szeretteimmel.
 • Válaszd külön, azokat az értékeket, melyekről úgy gondolod, jobban jellemzőek rád, azoktól, melyeken még sokat kell dolgoznod.
 • Az első listában legyenek azok, melyeken még csiszolnod kell.
 • Minden hétfő reggel válassz ki egy elemet a listádról, és azt emeld ki. Azaz írd fel egy olyan helyre, amit naponta többször megnézel.
 • Ez lesz a hét értéke. Viselkedésedben, döntéseidben próbálj meg ennek az értéknek mindenképpen megfelelni.
 • Ha jól ment, akkor a következő héten válassz egy másikat, ha nem sikerült túl jól, akkor a következő héten is maradjon még ez az alapelv