Időgazdálkodás válság idején?

Ugyan már, elég problémám, dolgom van, még ezzel is foglalkozzak? Hiba lenne így gondolkodni. Pont ez, ami miatt szükséges, hogy a következő hetekben idefigyeljen erre a blogra!

Az utóbbi időben nagyon sok energiát fordítottam arra, hogy megismerjem a mai modern és "divatos" módszereket. Részt vettem több, 100 ezer forint feletti szemináriumon. Nagyon sok időt töltöttem azzal, hogy a tanfolyamainkat elvégzett felhasználóktól információt szerezzek, az eredményeikkel, kudarcaikkal kapcsolatban.

A tapasztalataim eszenciáját, hamarosan mindenki számára elérhetővé (!) teszem. Erről részleteket a következő keddi időgazdálkodás hírlevélben árulok el.

Tapasztalataim engem is megdöbbentettek, és arra késztettek, hogy ennek, és a megváltozott gazdasági helyzetnek a fényében kidolgozzak egy új stratégiát.

Elöljáróban csak annyit, hogy a tegnap módszerei, már csak az alapozáshoz elegendőek (alapozni azért kell, csak nem mindegy mivel). Azonban a ma kihívásaihoz ennél több és gyakorlatiasabb megoldások szükségesek egy cégvezető számára.
Ezen alapok ismerete, egy jó alkalmazott számára azonban már ma is elengedhetetlenül fontos, ezért kidolgoztam egy olyan anyagot, amit minden olyan vállalkozásnak magáévá kell tenni, ahol a hatékonyság, a fejlődés fontos.

Ezt az anyagot nem elsősorban a cégvezetőknek szánom (nekik alap), hanem ezt az alkalmazottaiknak. Erről részleteket a következő bejegyzésben árulok el, és egy bevezető kampány keretében hihetetlen kedvezménnyel elérhetővé teszem minden olyan cég számára, ahol ma már felismerték a hatékony munkavégzés szükségességét.

/Kedvezményesen csak az időgazdálkodáson portálon regisztrált felhasználók számára teszem elérhetővé!
Ha még nem regisztrált, kattintson ide/

Nagyon sokan azt hiszik, hogy az időgazdálkodás csak arról szól, hogyan tudnának kevesebb időt a munkával tölteni.
Ez az egyik legnagyobb tévedés az időgazdálkodással kapcsolatban. Mondhatnám azt is, hogy a 4 órás munkahét, egy időgazdálkodás mítosz.
Sokan az időgazdálkodást a 4 órás munkahéttel azonosítják, és csalfa célként ezt jelölik ki maguknak. Aztán persze jön a csalódás, frusztráció, na meg a napi 14 óra munka.

Összességében azt kell mondanom, hogy ez a könyv nem tett jót az időgazdálkodásnak.

Elvileg elérhető a 4 órás munkahét, de ehhez sok olyan feltételnek kell teljesülnie, ami a legtöbb ember számára nem adott, sőt, a legtöbb ember nem is vágyik igazából erre.

Én azonban a folyamatos, fenntartható fejlődés híve vagyok, amire egy módszert ki is fejlesztettem és el is neveztem "limited módszernek".
Igaz ez nem biztosítja, hogy rövid időn belül elérhető legyen a 4 órás munkahét, azonban biztosítja a folyamatos, stresszmentes fejlődést, a munkaidő folyamatos csökkenése mellett. Biztosítja a hatékonyság növelését. Nem ugrásszerűen, hanem tervezhető folyamatos lépések útján.

Ha ábrázolni szeretném a két módszert, akkor az valahogy így nézne ki, átlagos esetben.

Látható, hogy a kampány jellegű, erőltetett fejlődés van amikor megelőzi a tervezett, fenntartható (limited) fejlődési modellt, de hosszútávon alulmarad.

Az idő mindig azt igazolja, hogy hosszabb távon, a tervezett, nyugodt fejlődés, ami figyelembe veszi az embert, az erőforrásokat, az alapelveket, az előrébb visz. Persze lehetnek kiugrások is, de nem mindegy, hogy a kiugrást egy meredek esés követi, vagy egy stabilizációs időszak.

Ez az évadnyitó bejegyzés, kicsit elméletire sikerült, de ígérem, hogy a következő anyagok már konkrét cselekvési tervekkel, megoldásokkal szolgálnak annak, aki kicsit is komolyan veszi cége/vállalkozása jövőjét, hatékonyságát.

És egy jó hír a végére: A válság legalább annyi lehetőséget rejt, mint amennyi áldozatot. Persze csak akkor, ha lehetőségekkel élünk és nem szalasztjuk el őket.
Én azt mondom, hogy mindenki legyen felkészülve tudatosan erre, hogy amikor adódik valami, akkor meg tudja ragadni, és ne akkor kezdjen el kapkodni.
Erre egyféleképpen lehet felkészülni: Ki kell alakítani vállalkozásunkban egy átlátható, fenntartható, és fejleszthető rendszert.

Ebben fogok segíteni a következő időszakban!

Találkozzunk minél sűrűbben! Én minden kedden (ahogy most is) itt vagyok a blogon, és válaszolok a felmerült kérdésekre.

Csak egy rövid kérdést, hadd tegyek fel még:
Ha adnék Önnek 5 millió forintot, most mi az amire költené a vállalkozásával kapcsolatban?

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.

Mire is költeném az 5 milliót?

Először is 1 hétre elutaznék a családommal valami távoli helyre, ahol nem hallani a magyar politika híreit :)

1 millióért készíttetnék egy piacfelmérést. Ebben három most tervezett fejlesztésemről kérdezném meg a potenciális ügyfeleimet.

A maradék összeget pedig arra a területre költeném, ahol a legnagyobb a fejlődés lehetősége.

Nagyon jó

Bár az első rész nem a vállalkozásra ment, bár... ha jobban belegondolok, lehet, hogy megéri a befektetés, ha a pihenés után feltöltődve a munka hatékonyabb lesz. Sőt egy-két ötlet, terv is beugorhat.

A másik rész abszolút tetszik.

Én még megvizsgálnám azokat a területeket, amik inkább viszik, mint hozzák a pénzt.
De nem akarok most ötleteket adni, kíváncsi vagyok még ki mire költené ezt a "talált" pénzt.

5 millió, mire elég?

Szia Győző,

Én nem tudom összegszerűen meghatározni, mire költeném, de egy biztos, hogy csak és kizárólag két terülerte:
1) K+F-re
2) Vmilyen pályázati önerő felhasználására

Én azt az elvet vallom, hogy igaz, hogy most válság van, de használjuk arra az időt, hogy fejlesszünk, keressünk új megoldásokat, bővítsük a szolgáltatásunk kínálatait, keressünk új termékeket.
Ugyanis ha most ezt a "halott időt" a jelenlegi állapot fentartására használod fel, akkor igaz, hogy most túlvészeled a válságot, de amikor ennek vége lesz (mert hát egyszer vége lesz), akkor nagy bajban lennék, mivel a többiek mellettem már komoly versenyelőnyt szereznek.

Üdv.
Imó

5M

Megforgatnám Forex-en, és tennék belőle buy&hold szinten részvényekbe.
És tényleg nem dolgoznék többet heti 4 óránál :)
1, tudom: fúj-fúj csak a pénzből akarok pénzt csinálni. Igen! Nem kell ezt mindenkinek, de nem is kell mindenkinek melózni, meg vállalkozni.
2, persze, kockázatos. Meg kell előbb tanulni, aztán meg gyakorolni. Nem ma (és nem is tegnap..) kezdtem.
azért havi 25% fél éve nem a véletlen kategória... ;)

Bátor ember aki ma tőzsdézik

Legalábbis szerintem.

Bár van aki azt mondja, hogy az is bátor, aki ma vállalkozik.

Én azt mondom, hogy ki lehet alakítani olyan struktúrát egy cégen belül, olyan információ visszajelző rendszereket, melyek segítségével rugalmasan lehet alkalmazkodni a piac változásához is.

Persze az alapokra szükség van. Azaz ki kell alakítani egy rendszert, nem csak a személyes időgazdálkodásunkban, hanem a cégünk működésében is.
Egy olyan rendszert, melyet vezetőként átlátunk. Pontosan tudjuk, hogy mit akarunk elérni. Ehhez képest a munkatársaink mit csinálnak, azaz mi az amivel igazából előre viszik a céget a célok felé és mi az ami csak időpocsékolás.

Azt hiszem egy ilyen vállalkozás sokkal stabilabb bevételeket tud hozni, mint egy tőzsdei befektetés. Ráadásul ez hónapról hónapra hozza a pénzt. Ha valami nem stimmel, akkor nem bukjuk el a befektetést, hiszen van lehetőségünk beavatkozni.

Ez a blog legalábbis erről szól. Jobbnál jobb befektetési lehetőségről számtalan helyen lehet olvasni (bár sikerekről ritkán hallani). Én azoknak írom ezt a blogot, akik a vállalkozásukon keresztül szeretnék az életüket jobbá tenni. Kevesebb idő alatt több bevételhez, jutni és az így felszabadult idejüket értelmesen eltölteni.